Тържество в читалищната библиотека на Гърмен - приключение за първокласниците

Снимки: НЧ "Искра - 1924"

Първокласниците от СУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Гърмен, официално бяха приети за читатели на библиотеката. Това стана на мило тържество, подготвено от секретаря на читалището Зорка Тъпанкова и главния библиотекар Бойка Пашкулева.

Те умело включиха децата в игра за спасяване на приказното царство от нашествието на новите технологии.  Почувствали голямата си отговорност, първокласниците направиха всичко по силите си, за да успокоят книжките от приказното царство, че те винаги ще бъдат четени и обичани. След като познаха от кои приказки са прочетените откъси, те бързо намериха съответните цитати.

За старанието си всяко дете получи подаръци – оригинален ръчно изработен разделител с бухалче – символ на мъдростта, екземпляр от „Молбата на книжката“ и специално съставени „Задачки причудливи за първокласници умни и талантливи“.

В „Задачките“, наред с препоръките през лятото да четат и записват впечатленията си от прочетеното, децата получиха и съвети да събират интересни камъчета и мидички, ако отидат на море, с които да се включат в есенната работилница към читалището. Също така да правят снимки, за да участват в читалищните фотоконкурси  „Моята щура ваканция“ и „Моят роден край – късче от рая“.

Подаръците бяха раздадени на децата от Веселушко. Той им обясни, че живее в библиотеката и се грижи за книжките. Понякога се налага да ги утешава, тъй като нехайни читатели са ги пипали с мръсни ръце или са подгъвали страниците им. Но Веселушко се грижи  за доброто настроение и на децата. Точно той им поднесе житената питка, която вече беше обиколила нивата си и пристигна да нагости малките читатели.

Тържеството се превърна във вълнуващо приключение за децата. Много доволна остана и преподавателката на първокласниците – главен учител Мария Търтова. Затова организаторките решиха то да стане традиция.

 

КОМЕНТАРИ

Родител15:07 - 31.05.2019
Прекрасни дечица и всеотдайна и грижовна госпожа. Прекраснa oрганизация от всички Ви!
Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK