Бъдеща юристка превърна с телефона си контрастите в естетическа категория

Снимки: Виолета Атанасова

Детелина Тихолова – преподавател по изобразително изкуство в кюстендилската Природоматематическа гимназия, поетеса, художник и фотограф с нетрадиционни търсения, за пореден път изпраща своя ученичка-абитуриентка със самостоятелна изложба.

Яна Андреева, която още от пети клас се занимава при нея с рисуване и фотография, и е носителка на награди от редица конкурси, се разделя с училището с първата си самостоятелна фотографска  изява, на която е дала името „Контрасти“.

Нейните 44 черно-бели и цветни фотографии, подредени във фоайето на Общинския театър, откриват по необичаен начин детайли в природата и градската среда – чрез контраста между образи, цветове, настроения, светлини и сенки.

Младата фотографка се развълнува до сълзи, когато дойде ред да благодари на своята учителка и на семейството си за насърчаването, което е получавала от тях.

За бъдещия си професионален път тя е избрала правото, но изострения й поглед към изглеждащите за други хора незначителни подробности и превръщането им в художествени произведения със сигурност няма да прекъснат връзката й с фотографията.

В нейните снимки няма и грам фотошоп, всичко е заснето такова, каквото е било в действителност, нейната заслуга е била да го открие и да го улови в най-подходящия момент, увери присъстващите на откриването на изложбата Детелина Тихолова.

Яна Андреева призна, че почти всичките й фотографии са направени не със скъпа техника, а  просто с нейния телефон.

Вече съм убедена, че човек може да твори по всякакъв начин и да снима с всякакви технически средства – дори и с най-обикновените, стига да умее да вижда, да открива и да е търпелив да намери своята гледна точка към нещата, както и най-подходящия момент да ги заснеме, каза младата авторка.

Да я поздравят за нейната интересна творческа изява и да я съпреживеят с нея бяха дошли съученици, приятели, учители и, разбира се, родителите й.

На откриването на изложбата в последния си работен ден, в който се раздели с училището, беше и дългогодишната директорка на ПМГ Екатерина Паскалева.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK