Бурята в Гоце Делчев уби три малки щъркелчета

Снимки: Димитър Попов

Силната буря, която вчера връхлетя Гоцеделчевския регион, причини и големи щети на многобройните щъркелови гнезда.

Бедствието, за жалост, е убило три малки щъркелчета, изпаднали от гнездата им при силния вятър и дъжда.

Спасените птици, благодарение на природозащитници от Гоце Делчев и селата Баничан и Горно Борово, обаче са двойно повече, според констатация на председателя на клона на Българското дружество за защита на птиците в Гоце Делчев Димитър Попов.

„Ураганният вятър, силният дъжд и градушката по време на вчерашната буря не пожалиха и щъркеловите гнезда. Бяха убити три малки щъркелчета. Две са падналите щъркелови гнезда в селата Горно Борово и Баничан. С това падналите щъркелови гнезда от началото на годината на територията на община Гоце Делчев се увеличиха", посочи той. 

Според него причината е в нестабилните платформи, изработени от неустойчив метал, който бързо ръждясва и се чупи. 

"Апелираме ЧЕЗ-България да пристъпят към незабавна подмяна на старите и неустойчиви платформи с нови. На фона на бедствието имаме и добра новина, и тя е, че спасените малки щъркелчета са повече, отколкото загиналите. Поради невъзможност да бъдат върнати в гнездата им, малките бяха качени на покриви на къщи, за което искрено благодарим на добрите хора в Горно Борово, Румяна Джибова от Баничан, момчетата от пожарна и аварийна безопасност от Благоевград и Гоце Делчев, както и на всички приятели на птиците“, сподели Димитър Попов. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK