Трети сме в ЕС по ръст на вредни емисии

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Страната ни е на трета позиция сред 28-те страни-членки на ЕС по производство на вредни емисии на CO 2 /въглероден двуокис/, според анализ на Евростат за екологичната оценка на тези емисии през 2017 г.

У нас през миналата година са били произведени в повече над 8 процента вредни емисии на въглероден двуокис, което в цифри е над 27 милиона тона СО 2, вследствие от производството на топлоенергия и битовото отопление.

Както е известно Съдът на ЕС точно преди година публикува решението си по дело срещу България за нарушаване на Директива 2008/50 на ЕС за качеството на атмосферния въздух.

В документа пише, че Съдът намира България за виновна за систематично и постоянно превишаване на средноденонощните и средногодишните норми за фини прахови частици на територията на цялата страна. За сега Съдът на ЕС не налага санкции, но при бъдещо неспазване на горната Директива на ЕС, са възможни солени глоби за страната ни, пише БТА.

На първа позиция по производство на емисии от СО 2 е Малта - плюс 12,8 процента, следвана от Естония - плюс 11,3 процента, България - плюс 8,3 процента, Испания - плюс 7,4 процента, Португалия - плюс 7,3 процента и др.

Най-голямо намаление на вредните емисии на СО 2 е регистрирано в Дания и Финландия - по около минус 6 процента, Великобритания и Ирландия - минус 3 процента и др.

Мръсният въздух убива 7 млн. души по света.

Според последни данни на СЗО - всяка година близо 7 милиона души умират от болести, свързани с излагането на замърсен въздух. Само на територията на Евросъюза мръсният въздух през миналата година е причинил смъртта на над половин милион европейци, отчитат още експертите на СЗО.

Според тях външното замърсяване на въздуха, причинено от изгаряне на твърдо гориво в ТЕЦ-овете по света, други вредни източници, както и вредните емисии от автомобилите, са причина за смъртта на 4,2 милиона смъртни случая в световен мащаб.

Домашното замърсяване на въздуха, причинено отново от въглища, дърва и други източници на изгаряне на битово отопление - е причинило смъртта на близо 3,8 милиона души по света годишно.

Пак според здравни експерти - мръсният въздух е отговорен за 43 процента от смъртните случаи от белодробни болести в световен мащаб, около 30 процента - за белодробен рак, около 25 процента за болести на сърцето и също около 25 процента за инсулти.

Емисиите на въглероден двуокис представляват около 80 процента от всички емисии на парникови газове в световен мащаб, като те оказват съществено влияние върху климатичните условия в световен мащаб, върху икономическия растеж, върху размера на населението и неговото здраве, коментират експертите на СЗО.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK