Бунт срещу концесиите за добив на инертни материали в р. Места

снимки: infomreja.bg,

„Министър Нона Караджова и управляващите до трети септември да забранят окончателно добива на инертни материали от р. Места", настояха днес десетките жители на Хаджидимово и съседните населени места, които се събраха на митинг на моста на реката край село Блатска.

Протестиращите дадоха ултиматум на правителството, областния управител Костадин Хаджигаев, на Басейнова дирекция и общинската администрация до началото на следващия месец да направят всичко възможно за преустановяване на безконтролния добив на инертни  материали от р.Места от фирмите на Ангел Шербетов и Венци Амзов, както и от всички, които добиват пясък и баластра с еднократни разрешителни.

Хората настояват до понеделник пресевните на двете строителни фирми да бъдат преместени и се заканиха, че след тази дата ще обяват гражданско неподчинение и с телата си ще спрат багерите и камионите.

„Не можем повече да търпим това унищожаване на екологията в района. Нивото на реката е паднало с повече от 8 метра. Изчезват подпочвените води, реката е превърната в дере, а полето е изсъхнало и напълно обезводнено. Реколтата е наполовина, а заради сушата няма и качество. Строим консервена фабрика, а няма да има какво да произвеждаме в нея, защото сушата унищожава безмилостно всички земеделски култури. Тополите по брега на Места също изсъхнаха, а лесничеите ни лъжат, че ги режат, защото са болни”, заявиха хората днес.

Според тях доскоро река Места изхранвала населението, но сега изхранва само шепа  строителни босове със скъпи джипове. „Не протестираме за пари, а за вода и нормална екологична среда. Не обвиняваме сегашното правителство, защото знаем, че концесиите ги раздаваха други хора от други правителства срещу дебели пликове под масата. Протистираме обаче против бездействието и незаинтересоваността на  сегашните управляващите, които не си мърдат пръста да спрат това безчинство.    Сигнализирахме за проблеми редица институции, но до момента никой не е обърнал внимание”, оплакаха се жителите на Хаджидимово и региона.

Според Иван Сабахлъков всичко покрай Места е превърнато в лунни пейзажи, а височината на кулите от добитите пясък и баластра в депата на двете пресевни са по-големи и от Пирин планина.

Хората алармираха, че мостът между Блатска и Хаджидимово е подкопан от багерите и има опасност да се повтори трагедията в Петричко, където се срути мост над Струма.

Протестиращите увериха, че ако до 4 септември отговорните институции не реагират, да обявят гражданско неподчинение и да изгонят концесионерите от река Места. Те настояват за пълна ревизия на количествата, които ежедневно се добиват от речното корито.

снимки: infomreja.bg,
снимки: infomreja.bg,
снимки: infomreja.bg,
снимки: infomreja.bg,

КОМЕНТАРИ

taina main14:05 - 31.08.2012
samo taka kopeweta samo taka
Избирател09:57 - 31.08.2012
Като гледам фотографията, Виждам един стар обществен деец Пумпалов сина му е съветник от листата на Мульо, така де от Бъдеще за Хаджидимово - Вие Жостовалии избрахте големия градоначалник ето това ще бъде - суша, глад, мизерия,нали искахте Мульо ето ви го в цялото си великолепие и блясък откъде ще строи хотел, ако няма инертни материали, ето за това посочените от Вас дюлгери ще безчинстват по река Места, ами да ни Ви баламосва, че опазването на поречието не е негов приоритет, и пак ГЕРБ изнесе баластрата и по доноси предизвика суша и горещо лято. Сабахлъков също играе по свирката на Тигъра и сие, потърсете като граждани и избиратели кадърните Ви съветници и ги задължете да упражнят законовото си право за защита на интереса на избралите ги, а не да продават общински земи и да влизат заедно с кмете и общинския председател в игри облагодетелствещи личните им интереси, потърсете кадърния кмет мераклия за депутат от партията на другата лисица продала интересите на България - КУНЕВА. А, като го изберет за депутат ще почивате безвъзмездно пак в някое хотелче, и ще Ви купува сладки, ще Ви вози по екскурзии, но с чии пари!!!!!
Димитър06:49 - 31.08.2012
Нямам нищо против добива на инертни материали, строителството е немислимо без тях! Но когато това води до нарушаване на екологичното равновесие в района на добива, той се прекратява! Няма значение на кого е фирмата - на БСП, ГЕРБ, ДПС или на безпартийната леля Гина от Бусманци. В случая положението е бедствено. Всички живеещи в района понасят последиците, а и в статията на Инфомрежа е описано много добре какво е положението. Падането на мост или подпорна стена е най-малкия проблем в случая, то е поправимо. А унищожената околна среда няма как да бъде възстановена!
Еколог22:00 - 30.08.2012
Инфомрежа, отидете и вижте река Струма от моста за с. Бучино до спирка Кочериново на какво ПРИЛИЧА. Ако може да качите и някоя снимка ще ви се увеличи имиджа. Снимки може да направите и от високо - на около 300м от бунището в посока с. Бучино. Надявам се на някакви резултати. ВИНАГИ СТЕ БИЛИ ТОЧНИ.

FACEBOOK