"Булгартабак" ще изкупи зарязания от кърджалийската фирма "Саке" тютюн в Рибново

Снимка: Infomreja.bg

Експерти от „Булгартабак” са описали количествата неизкупен тютюн от кърджалийската фирма "Саке" в гърменското село Рибново с обещание, че ще пратят там комисия, която да изкупи тютюна. 

Рибново е едно от селата в Гоцеделчевския регион, което остана на опашката и с много неизкупен тютюн от реколта 2015. 

Хората коментират, че след отказа на "Саке" да купи целия договорен тютюн в Рибново се наложило да се жалват на най-високо ниво и с решение на Министерски съвет "Булгартабак" сега ще изкупи всички количества в селото в най-кратък срок. 

Според информация от тютюнопроизводители, в Рибново има около 50 тона неизкупена продукция, от която към 30 тона е недоговорирана. 

Производителите недоумяват от твърденията на изкупчиците от "Саке", че качеството на тютюна било лошо, защото бил отглеждан в полето, а не в планинската част на селото. Тези изказвания хората приемат като оправдание за провала на кърджалийската фирма, защото тютюнът е култура, която вирее най-добре именно в полето, а не в балкана.

От Рибново "Саке" е купила само 20 тона тютюн на цени от 4 до 4,50 лева. След това комисията си тръгнала, уж за празниците, но повече не се върнала. Местни производители твърдят, че представители на фирмата дори не им вдигали телефоните, за да обяснят своето отсъствие от селото. 

По същия начин кърджалийската фирма "Саке" влезе и в гоцеделчевското село Господинци - с обещание, че до дни ще се върне да сключи договори за следващата реколта с производителите, но и там нещата се оказаха несигурни, защото връзката на кмета и производителите с фирмата бе прекратена. 

Тютюнопроизводителите в Рибново споделиха, че "Булгартабак" е последната им надежда да продадат миналогодишната си продукция, като залагането на семената за тазгодишната реколта вече е в ход. 

 

КОМЕНТАРИ

ГЕРБ19:40 - 16.03.2016
Нали всички фирми са на ДПС а и кмета ви е от тях затова ви стои тютюна рибански бинджета.
Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK