КЕВР утвърди цената на природния газ за септември

Снимка: https://pixabay.com/

Тя е в размер на 22,46 лв./MWh

Комисията за енергийно и водно регулиране проведе закрито заседание, на което прие решение във връзка с подаденото от "Булгаргаз" ЕАД заявление за утвърждаване на цена за месец септември 2020 г., по която общественият доставчик ще продава природен газ на крайните снабдители и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. Както беше публично обявено, с писмо до енергийния регулатор от 01.09.2020 г. „Булгаргаз“ ЕАД поиска да бъде прекратено административното производство, образувано по заявленията на обществения доставчик от 11.08.2020 г. и 01.09.2020 г. за утвърждаване на цена на природния газ за месец септември 2020 г. Въз основа на това и на основание чл. 56, ал. 1 от Административнопроцесуалния кодекс, във връзка с чл. 13, ал. 8 от Закона за енергетиката, със свое Решение от 01.09.2020 г. Комисията прекрати административното производство. На 11.09.2020 г. общественият доставчик внесе ново заявление за цени, по което Комисията проведе ново административно производство за утвърждаване на цена на природния газ, считано от 01.09.2020 г.

С приетото днес решение на Комисията утвърдената цена на природния газ от 1 септември 2020 г. е в размер на 22,46 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). В решението е отчетена предложената нa 11.09.2020 г. от „Булгаргаз“ ЕАД цена на природния газ, в която е отразена информацията за пазарните индекси на европейските газови хъбове към 28.08.2020 г. и за средномесечния обменен курс за конвертиране на евро в щатски долари за месец август 2020 г. на Европейската централна банка.

В утвърдената цена на природния газ от 22,46 лв. /МWh са включени компонента цена на природния газ на входа на газопреносните мрежи, компонента за дейността „обществена доставка“ по чл. 17, ал. 7 от  Наредба № 2 от 19.03.2013 г. за регулиране на цените на природния газ и компонента за компенсиране на разходи, покриваща разходите на „Булгаргаз“ ЕАД за съхранение на количества в подземното газово хранилище „Чирен“ в изпълнение на задължения по плана за действие при извънредни ситуации.

В правомощията на КЕВР е да утвърди цена на природния газ по подадено заявление от обществения доставчик. Въз основа на предоставените данни и документи към заявлението и след проверка на направените изчисления, Комисията утвърждава цена на природния газ за съответния месец, която се прилага от първо число на месеца, съгласно чл.30, ал.1, т.7 от Закона за енергетиката. При утвърждаването на цената на природния газ КЕВР отчита заявените прогнозни количества природен газ от внос за вътрешния пазар, променените условия по договора между „Булгаргаз“ ЕАД и ООО „Газпром експорт“ и усредения валутен курс на БНБ на лева спрямо чуждестранната валута, в която се заплаща внасяния природен газ. Правомощията на КЕВР са единствено да установи дали заявлението на обществения доставчик "Булгаргаз" ЕАД отговаря на изискванията на Наредба № 2 за регулиране на цените на природния газ и на договора за доставка между двете дружества. При определянето на доставните цени във връзка с образуването на цената на вход на газопреносни мрежи съгласно чл. 17, ал. 3 от НРЦПГ са отчетени общото количество природен газ за месец септември 2020 г. и относителния дял на количествата за обществена доставка на природен газ, програмата за освобождаване на природен газ, както и по двустранните договори.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK