БСП – Кюстендил няма да подкрепи актуализация на бюджета

снимка: Нора Василева, infomreja.bg, архив
Парламентаристите от БСП – Кюстендил обявиха, че няма да подкрепят предлаганата от кмета Петър Паунов актуализация на бюджета за миналата година. Тя ще се разгледа на предстоящото заседание на Общинския съвет в четвъртък. Абсурдно е през 2012 г. да се актуализира бюджет за 2011 година, смята лидерът на кюстендилските социалисти и народен представител Мая Манолова.
 
"Доколкото знам Паунов се опита да пробута тази актуализация и на новия състав на Общинския съвет, избран след местните избори. Тогава имахме партийно решение актуализацията да не бъде подкрепена, сега нашите съветници ще гласуват „против” на сесията на 2 февруари не само поради тази формална причина, но и заради някои стъписващи изменения в бюджета за 2012 година", каза още Манолова.
 
Според нея на всички, които са се запознали с тази актуализация не може да не им е направило впечатление, че увеличението на капиталовите разходи от 2 300 хиляди в началото на календарната година е над 15 милиона лева, като една голяма част от тях - 12 700 000 лв., са за изграждането на така наречения Медико-балнеологичен център.
 
"Тук основното и много голямо притеснение е, че част от строително-монтажните работи по този център вече са започнали, без да има актуализация и решение за това на Общинския съвет. Например предвидените 3 136 000 лв. за хотел „Кюстендил” по наша информация вече са започнали да се изразходват, тъй като всеки кюстендилец може да види извършваните там ремонтни работи. По този начин кметът Петър Паунов откровено се подиграва с общинските съветници, тъй като им предлага да гласуват нещо, което той вече е свършил", коментира Манолова.
 
По думите й, ако Общинският съвет приеме тази актуализация, ще потвърди мнението на гражданите, че местният законодателен орган е просто един „гумен печат” на едноличните решения на кмета и че общинските съветници са съгласни с подчинената роля, която кметското ръководство им отрежда.
 
"Прави впечатление, че се отлага разплащането на овърдрафта от 1 800 000 лв. това което кметското ръководство и в този мандат ще прави е да товари общината с нови и нови задължения, без да е ясно кой и кога ще се разплаща с тях. По всички тези причини съветниците от БСП няма да гласуват и няма да подкрепят тази актуализация, защото по този начин биха подкрепили едно сериозно закононарушение, извършено от кметското ръководство, а именно да се започне изразходване на средства, които не са одобрени от Общинския съвет", заяви още червеният партиен лидер.
 
Според Манолова буди сериозно недоумение и фактът, че без да е приключена процедурата по приемане на миналогодишните поправки кметът Петър Паунов започва процедура по приемане на бюджет 2012 година, при това в много кратки срокове.
 
"Ако Общинският съвет не приеме актуализацията за 2011 г., как цифрите, които днес се обсъждат ще станат реално факт в новия общински бюджет”, попита риторично Мая Манолова.
 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK