Днес Второ основно училище в Гоце Делчев отново отвори врати

Снимка: Infomreja.bg

Напълно обновено, то е готово да посрещне своите възпитаници

Десетилетия наред Второ основно училище „Гоце Делчев“ е една от емблемите на едноименния град. Просторната му и стилна сграда, разположена на основния булевард, в непосредствена близост до центъра, впечатлява всекиго. При това училището има богата история, свързана с борбите на българите в този край за просвета и култура.

Днес Второ основно училище изглежда по-хубаво от всякога! След основен ремонт, продължил почти година и половина, то отваря врати обновено, модерно, функционално. Като се започне от греещата с красивите си цветове фасада и се стигне до последното ъгълче, всичко носи отпечатъка на съвременните строително – ремонтни дейности.

Трудно могат да бъдат изброени подобренията, извършени по време на ремонта – изцяло подменен покрив, външна топло- и хидроизолация, сменени врати и настилки, цялостно шпакловане и боядисване, обособяване на стол за хранене, спортна зала, актова зала със 120 места, изграждане на нов физкултурен салон, нови спортни площадки, модерно функционално игрище с изкуствена трева и трибуни за 240 зрители, нови зелени площи, рампи, осигуряващи достъпна архитектурна среда… Към всичко това трябва да се прибави и изцяло новото обзавеждане на училището.

Цялостният ремонт и преоборудването на сградата станаха възможни благодарение на проект „Обновяване на образователната инфраструктура в град Гоце Делчев“ по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 г. В изпълнение на същия проект, който е на обща стойност 6 186 670 лева,  бяха обновени и две детски градини в града – „Калинка“ и „Радост“.

При откриване на реновираната сграда на училището, неговият директор Цветанка Петричкова благодари на ръководството на общината и лично на кмета Владимир Москов, на фирмата изпълнител „Галчев инженеринг ЕООД“ и на всички, съдействали за осъществяването на проекта. С думи на признателност се обърна и към родителите, проявили разбиране, както и към ръководствата на двете училища, в които се осъществяваше учебният процес по време на ремонта.

„Реализирането на този мащабен проект ще осигури повишаване качеството на нашата работа и е сигурен залог за бъдещите успехи на Второ основно училище“, каза в заключение госпожа Петричкова.

В словото си градоначалникът Владимир Москов също изрази благодарност – към всички общински съветници, към Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Министерството на образованието, към строителите. Кметът сподели, че по време на изпълнението е имало много трудности, наложили са се доста непредвидени дейности. С решение на Общинския съвет проектът е бил дофинансиран въпреки съфинансирането от държавата с 15 процента. Освен това доста солидна сума от бюджета, спестен в училището, е влязла в реализирането на проекта. Благодарение на тези общи усилия, дворецът на образованието, както кметът нарече новата придобивка, вече е факт.

Приветствие към колектива на Второ основно училище поднесе и Ивайло Златанов – началник на РУО – Благоевград. Той изрази увереност, че тази „фантастична физическа среда ще създаде условия за формиране на знания, умения и компетентности у нашите деца“.

Днешното тържество беше уважено и от народния представител Богдан Боцев, от заместник – кмета Валери Сарандев, от председателя на Общинския съвет Димитър Балтаджиев, от много общински съветници, директори на училища и детски градини, общественици, родители.

Водосвет отслужи лично Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим. Той също пожела здраве и много успехи на всички, които ще ползват тази красива и модерна база.

А възпитаници на училището, ръководени от свои преподаватели, бяха подготвили празнична програма. С прецизни изпълнения се изявиха и малките ученици – второкласници, и по-големите в лицето на изящните мажоретки, на хороводките и на тези, които запознаха присъстващите с историята на училището. Приятно беше да се чуят и гайдарите с ръководител Крум Дамянов. Накрая музикален поздрав към всички отправи известната  певица Боряна Карпузова. Песента „Една българска роза“ отбеляза красивия финал на тържеството.

 

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK