БСП: За България е най-необходимо оставка на кабинета

Снимка: Infomreja.bg

Корнелия Нинова изрази категорична подкрепа за протестите

"Примери за корупция има много - българските граждани ги виждаха почти всеки ден през последната година. Разликата обаче в този наш вот на нeдоверие е, че сега показваме корупционния модел. Защото целта не е просто една партия да слезе от властта и друга да започне да управлява със същите корупционни механизми и олигархични кръгове." Това каза председателят на БСП Корнелия Нинова пред БТВ.

Тя обясни: "Първо, корупцията започва още в законодателството. Приемат се лобистки закони, като вътре в тях се залага възможността за корупционни практики и по този начин ги прави ненаказуеми. Второто е институционалната рамка - институциите са подчинени на този модел и изпълняват тези корупционни закони. Третото ниво са самите хора в тези институции - назначения на неподготвени професионално, но партийно верни хора, готови да изпълняват поръчки." Нинова определи като четвърти елемент чувството на   абсолютната безнаказаност. По нейните думи по веригата на този модел накрая няма поемане на отговорност, а  подходът на Борисов да освобождава министри и зам.-министри е част от целия този модел - начин за отпушване на напрежението, но накрая нищо не се променя.

Корнелия Нинова коментира информацията за обсъждани в ГЕРБ  варианти за излизане от политическата криза: "За България е най-необходимо оставка на кабинета и предсрочни избори. Защото това недоволство, което излезе на улицата и се трупа години наред, иска се промяна на модела. Евентуален експертен кабинет, излъчен от ГЕРБ, ще се ползва със същата политическа подкрепа от ГЕРБ и ОП. Това е същото, а хората навън не искат още от същото. Промяна на лицата, запазване на модела и запазване на същата политическа подкрепа в парламента - това не е промяна. Хората искат промяна".

Корнелия Нинова изрази категорична подкрепа за протестите и техните искания- оставка на премиера Борисов и на главния прокурор Гешев.  "Много пъти вече сме искали оставката на това правителство - това вече е наш пети вот на недоверие към него. Но грубото нахлуване на прокуратурата в президентството с въоръжени представители на органите на реда определяме като посегателство върху Конституцията, правовия ред и върховенството на закона. Тази показност беше ненужна - беше като наказателна акция. Остана впечатлението, че прокуратурата заема страна и действа по политически причини", каза тя.

"Само преди един месец, същите хора, които сега се опитаха да свикат пленум на Националния съвет на БСП, отхвърлиха доклада ми, в който исках оставка на правителството и го определих като мафиотско-олигархичен кръг. Поисках да ме подкрепят за протести и подписка срещу правителството - те го отхвърлиха. Сега от няколко дни са взели много рязък завой и се правят изказвания как правителството трябва да си ходи и че това не е правителство, а е мафия - същите хора след един месец. Тогава тези колеги от Националния съвет предложиха да направим национална кръгла маса с ГЕРБ. Днес премиерът Борисов предложи същото", обясни Нинова. По нейните думи  Конгресът и Националният съвет на партията са взели много ясна позиция - никаква коалиция и колаборация с правителството на Бойко Борисов и се надява вече всички в БСП да са разбрали това.

Корнелия Нинова припомни, че на 12 септември предстои пряко гласуване за председател на партията. "Нека всеки, който смята, че може, иска и има качества да води партията, да заповяда тогава - в структурите и пред членовете-  ще видим на кого те ще дадат лидерството", заяви лидерът на БСП.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK