БСП върна мандата за съставяне на кабинет

Снимка: БСП, архив

БСП върна мандата за съставяне на правителство, връчен на председателя на партията Корнелия Нинова от президента Росен Плевнелиев, съобщава Нова тв.

„Няма да се възползвам от възможността да представя състав на Министерския съвет”, каза Нинова. 

От левицата още преди седмици заявиха, че няма да правят опити за формиране на кабинет в рамките на този парламент.

Преди пет дни мандата върна и първата политическа сила – ГЕРБ.

По Конституция, след оставката на кабинета, държавният глава може да връчи мандати на три формации.

„Третият мандат ще бъде връчен на Реформаторския блок, по всяка вероятност в понеделник. Президентът Росен Плевневиев ще спази сроковете по Конституция”, коментира лидерът на Корнелия Нинова след срещата при президента. 

По-късно от президентството потвърдиха, че на 12 декември, понеделник, в 11 часа държавният глава ще връчи мандат за съставяне на кабинет на Реформаторския блок. 

„Надявам се единият процент шанс да се състави правителство в рамките на това Народно събрание да стане 100% шанс. Продължавам да съм оптимист. В понеделник ще връча третия мандат на Реформаторския блок. Това все пак е блок, който е близо до убежденията ми“. Така президентът Росен Плевнелиев коментира втория върнат мандат за съставяне на кабинет. Държавният глава обясни, че няма да коментира сценариите след евентуално връщане и на третия мандат, преди то да стане официално.

„Мнението ни е, ако може да се забърза процедурата с третия мандат и възможно най-скоро президентът Плевнелиев да изпълни конституционната процедура за назначаване на служебен кабинет. Смятаме, че това бавене в момента, не гарантира стабилност. Поставихме въпроса, че в последния месец правителството в оставка възлага обществени поръчки за над 1,4 млрд. лева, прави назначения, правят се предложения за изпращане на посланици, вземат се решения, които едно правителство в оставка не би трябвало да прави", подчерта Нинова.

По думите ѝ важните въпроси като избора на еврокомисар, "в момента не трябва да се решават, а да се оставят или на служебния кабинет на новоизбрания президент Румен Радев, или на едно трайно мнозинство в следващото НС". 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK