БСП внесе вота на недоверие срещу правителството

Снимка: БГНЕС

Нинова направи изявление

Депутатите от парламентарната група на „БСП за България“ внесоха в деловодството на парламента вота на недоверие срещу кабинета „Борисов 3“.

Корнелия Нинова - лидер на червените, напарви изявление:

Внесохме петия вот на недоверие срещу правителството на Бойко Борисов за корупция. Искам да припомня, че първият вот на недоверие, с който започнахме битката си срещу паралелната държава, беше също за корупция. Различното в този вот е, че не просто се спираме на отделни десетки корупционни скандали за времето на правителството, а представяме пред вас и пред обществото механизми, мрежи, пипала, чрез които правителството на Бойко Борисов създаде паралелна държава и тя управлява истинската.

Създаде условия мафията да управлява България. Тази мрежа е симбиоза от няколко неща. Първо, в законите, които се приемат от мнозинството, се залагат корупционни интереси на олигарси. Второ - институциите се използват за реализацията на тези интереси. Трето - назначават се хора, които да защитават и провеждат тези интереси. Четвъртият елемент - абсолютна безнаказаност на виновните за престъпления и на извършителите на нарушения.

С този вот не просто искаме една партия да си отиде от властта и друга да започне да управлява, продължавайки с този модел. Искаме да разградим модела на олигархично-мафиотско управление. Досега основният ни проблем в битката срещу корупцията, която непрекъснато и последователно водим от 4 години, беше страхът на хората. Днес народът се освободи от страха и е на улиците на България. Ние, като единствената парламентарна партия, която последователно е отстоявала такава политика, днес внесохме народния вот на недоверие, който е на улицата, тук, вътре в парламента, където този проблем трябва да се реши с механизмите на парламентарната република. Оттук нататък най-важното е всеки да се определи - на коя страна е.

Извън вота на недоверие, искаме да ви кажем, че протестите са справедливи. Опитите да бъдат дискредитирани трябва да бъдат спряни. Навън са хора почтени, от различни възрасти и професии, млади хора, дошли от чужбина, които искат справедливост. Ние подкрепяме тези протести и за пореден път призоваваме нашите членове и симпатизанти да се включат в тях в цялата страна.
Днес чух г-н Борисов, вероятно изплашен от ситуацията в страната, да прави предложение, освен към коалиционните си партньори, и към опозиционните партии за общ план за стабилизация.

Даваме нашия отговор предварително, за да не си губим времето: Българската социалистическа партия и ПГ на “БСП на България” няма да прави общ план за излизане от кризата с правителството на ГЕРБ и Обединени патриоти. Няма да правим сговор с олигархично-мафиотския модел на управление на страната.

Приказките, че един такъв план може да помогне за преодоляване на кризата са думи на  уплашен от ситуацията човек. Правителството показа, че е некомпетентно да  реагира на предизвикателствата на кризата, че няма нито готовност, нито идея какво да прави. Единственият изход от ситуацията и условие за стабилизация, сигурност и просперитет е веднага да си подадат оставката и умни, компетентни, честни хора да поемат управлението на страната. Единственото съгласие, което могат да получат от нас и да постигнем единодушие с с г-н Борисов, е незабавната му оставка и поемане на управлението на страната от подготвени, квалифицирани, умни и честни хора.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK