Доц. Тенева: Българското училище продължава да възпроизвежда неравенства

Снимка: БСП

На провелата се вчера дискусия „За делника на образованието”, организирана от Областния съвет на БСП-Благоевград, в  хоровата зала на Народно читалище „Никола Вапцаров”, се събраха учители, директори и преподаватели от целия регион.

Те успяха да зададат своите въпроси и да коментират какви трудности срещат в малките населени места пред Народния представител ПГ БСП за България и преподавател в УНСС- Николай Цонков и пред доц. Атанаска Тенева, която е преподавател в Университета по хранителни технологии в Пловдив и член на Изпълнителното бюро на Националния съвет на БСП.

Народният представител Николай Цонков коментира, че е от влизането на новия закон за предучилищното и училищно образование, всички учителите и директори дори и от област Благоевград се срещат с редица трудности.

„Бих искал да маркирам някои проблеми, които се забелязват. На първо място ще отбележа образователните стандарти, които трябваше да бъдат приети още с влизането на закона. Но все още голяма част от тях не са разработени. Пример за това е наредбата за физическата среда. Механизма за финансиране на училищата. Очевидно той не работи и трябва да бъде променен, още повече в началното образование и подмяната на завършващите ученици. Този проблем създава изключително много трудности на общините, и поради този факт много училища бяха затворени. Бих искал да чуя вашето мнение относно учебните програми, учебното съдържание на учебниците и такива ли трябва да бъдат те? Възникват нормални въпроси и бихме искали да чуем как могат според вас те да бъдат решени”- коментира Николай Цонков.

Доц. Тенева заяви, че през новия закон и това което се случва днес в българското училище, се забелязва продължаване една отдавна констатирана от социолозите тенденция, че училището продължава да възпроизвежда неравенства. „Всички си спомняме скандала от това лято с различните видове учебници. Проблемът с неравенството е свързан ако щете и с достъпа до училище”- сподели тя.

„Бих искала да подчертая темата на рейда на Българската Социалистическа Партия за „Делника на образованието”, тъй като преди началото на учебната година всички колеги, с които разговарях, директори, учители, работещи в сферата на образованието, казваха, че основното предизвикателство е постановление 737 –  за достъпа до училищно образование и обхвата на децата в училище", заяви тя.

„Аз бих казала, че ние имаме проблем-политически, стратегически и свързан със сигурността за обхвата на децата", бе категорична доц. Атанаска Тенева

„Удовлетворена съм, че на тази среща виждам не само представители на началните училища, детските градини и висшите училища, а виждам представители и на местната власт и партийните ръководства. Това показва, че проблемите на делника на българското училище вълнуват не само дейците на образованието, а са съществен приоритет и на Българската Социалистическа Партия”- отбеляза доц. Тенева.

Доц. Тенева сподели пред аудиторията, че когато Изпълнителното бюро на БСП е обсъждало проблемите в образованието преди началото на новата учебна година, една от основните тези е била за разпределяне и поемане на отговорностите на различните равнища на управление.

„Ако на национално равнище законът е готов и имаме претенции към стандартите, към учебното съдържание, към нормативната уредба като цяло, то възниква въпросът какво се случва с прехвърлянето на собствеността, да речем на професионалните гимназии. Какво се случва с професионалното образование и обучение? Държавата през закона делегира отговорности на местната власт, но създадени ли са условия към октомври 2017 г. да се поемат тези отговорности ?”, бе категорична тя.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK