Банско чества свободата си. Откриха паметника "Хичкар"

Снимка: Община Банско

На днешната дата през 1912 година Банско е освободено от турска власт и 5. октомври по традиция се чества като празник на града. Паметният ден започна с тържествена Света литургия в храма „Света Троица”, която премина в благодарствен молебен за всички, участвали в Освободителните движения, както и за здравето на празнуващите в днешния ден.

На Възпоменателната церемония присъстваха кметът на Банско – Георги Икономов, заместник-областният управител на област Благоевград Иван Стоянов, кметът на община Разлог Красимир Герчев, председателят на Общински съвет – Разлог, д-р Мария Копанарова, председателят на Общински съвет Петър Баряков, общински съветници, представители на политическите партии, общественици и граждани. В знак на почит към хилядите, дали живота си по време на Националното освободително движение на Пиринска Македония, бяха поднесени венци и цветя.

По-рано през деня, официално бе открит паметникът "Хачкар" (в превод от арменски - Каменен кръст). Инициативата е на Съюза на арменците в България в лицето на председателя му Арутюн Овсепян, като Икономов, подаде ръка и предостави терен за неговото поставяне.

Банско и Денят на неговото Освобождение, бе избран от българските арменци с оглед на сходната съдба на двата православни народа с общ поробител, както и свързващото звено - Пейо Яворов, голям приятел, както на Банско, така и на арменския народ. Паметникът е с формата на кръст, като в основата му са вградени безсмъртните Яворови слова „Братя, хвърляйте фесовете. От днес сте вече свободни българи”.

Кулминацията на празника е концертът на обичания от всички българи Влади Ампов – Графа, както и любимото спортно състезание за деца – „Детето риболовец без дрога!”.

 

Снимка: Община Банско

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK