БСП твърдо зад кмета на Кресна Николай Георгиев, иска оставката на областния управител Бисер Михайлов

Кметът на Кресна Николай Георгиев, снимка: Infomreja.bg

Новоизбраният Областен съвет на БСП в Благоевград, който от днес се оглавява от Николай Бошкилов, прие декларация в подкрепа на кмета на Кресна Николай Георгиев и общинските съветници.

Повод за позицията стана приетото преди дни решение на Общинския съвет в Кресна, с което бе отхвърлено присъединяването на общината към Асоциацията по ВиК. 

Според социалистите вместо да се съобрази с волята на съветниците и жителите на общината, областният управител Бисер Михайлов осъществява груб политически натиск над легитимните органи за местно самоуправление в Кресна. 

"Заставаме категорично зад правото и реалната възможност на гражданите и избраните от тях органи в община Кресна да решават самостоятелно всички въпроси от местно значение, както повелява Законът за местното самоуправление и местната администрация, тяхната съвест и интересите на хората. Областният съвет на БСП остро осъжда и се противопоставя на грубия политически натиск, на който са подложени от областния управител Бисер Михайлов ръководството на Община Кресна и Общинския съвет", се казва в декларацията.

От БСП посочват още в документа, че е абсолютно недопустимо и протизаконно областен управител да изземва функциите на местните власти, като си позволява цинизма да формулира от тяхно име решения и чрез принуда се опитва да им налага тяхното приемане.

"Този абсурден подход работи против интересите на гражданите в областта. Той е незаконосъобразен, антидемократичен, уродлив и цели да превърне органите на местната власт в безропотни изпълнители на чужда воля и в защитници на интереси, които не произтичат от нуждите на гражданите. Областният съвет настоява управляващите да се отнесат с изключителна сериозност към грубото погазване на принципите на местното самоуправление от Бисер Михайлов, като същият бъде незабавно освободен от заемания пост. Местните власти очакват този справедлив акт, чрез който да върнат своята увереност във върховенството на закона, за да продължат и в бъдеще да се ръководят единствено от интересите на гражданите", заявяват още членовете на Областния съвет на БСП. 

Те предупреждават, че ще следят всички действия на управляващите, които могат да бъдат тълкувани като колективен акт на отмъщение или атака срещу личността на всеки от тях поотделно. 

"Напомняме, че кметовете и общинските съветници подписват клетвен лист и се заклеват в името на Република България да спазват Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководят от интересите на гражданите и да работят за тяхното благоденствие и никой и нищо не може да се поставя над тази клетва", се казва още в нарочната декларация на БСП, приета на днешното заседание на Областния съвет. 

 

КОМЕНТАРИ

Яхо08:18 - 06.07.2016
ГЕРБ подготвят приватезацията на В и К дружествата на ЕДРО,това е причината за този напън и заплахи срещу Кресна! Гоце Делчевци са били за изграждането на общо дружество,те ще участват в приватизацията.Главен мениджър е заместник кмета Сарандев на всички далавери в Неврокоп.
16:19 - 05.07.2016
БСП Благоевград със зам. председател Сарандев, не иска да стартира водният цикъл на град Гоце Делчев, за който е нужно всички общини да участват във водната асоциация.
Ястребино14:15 - 05.07.2016
Комуняги, вие сте най - долните дебили, погазвате всичко след 1944 г, не признавате, че сте изверги и убийци.
не съгласен09:43 - 05.07.2016
БСП громят всички действие и правителствот къде с явни къде с подмолни провокации каквото и да правят обаче не могат да върнат времето назад

FACEBOOK