Радев: Средства, които държавата инвестира в машини за гласуване, трябва да бъдат оправдани

Снимки: Прессекретариат

Той се срещна и с представители на БСП

Огромните средства, които държавата инвестира в машини за гласуване, трябва да бъдат оправдани. Сега поставяме основите и за изборите през следващите години. Трябва да се повишава доверието на българите в машинното гласуване. Това заяви президентът Румен Радев, който днес на „Дондуков“ 2 заедно с вицепрезидента Илияна Йотова, проведе среща с представители на БСП в рамките на консултациите във връзка с организацията и провеждането на предстоящите парламентарни избори.

Бих искала да разсеем едно внушение за отношенията между президента и БСП. Ние не воюваме с президента и президентската институция, увери лидерът на социалистическата партия Корнелия Нинова в началото на срещата. „Навсякъде из страната с г-жа Йотова сме радушно посрещани и имаме открит диалог с българските социалисти“, изтъкна държавният глава и допълни, че заедно с вицепрезидента никога не са отстъпвали от ангажимента си пред социалистите за по-справедлива и успешна България. Румен Радев напомни, че без силна опозиция демокрацията залинява.

Президентът посочи, че за да има повече доверие в машинното гласуване, е необходимо на края на изборния ден на случаен принцип да бъдат сравнени резултатите от хартиените разписки от машината с данните в електронната памет. Вицепрезидентът Илияна Йотова припомни, че все още не е известно дали е подписан договор за машините за гласуване, което буди съмнения дали ще бъдат спазени законовите срокове за доставка, сертифициране и обучение на изборната администрация.

Винаги сме защитавали машинното гласуване, смесването му с хартиено е отстъпление, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя отбеляза, че партията подкрепя създаването на многомандатен избирателен район „Чужбина“, а гласуването по пощата трябва да върви заедно с активна регистрация.

Лидерът на БСП определи като обща цел максималната избирателна активност при запазване здравето на хората. „Силно притеснени сме, че оставаме с усещането, че здравните правила ще бъдат извадени в последния момент“, посочи вицепрезидентът Илияна Йотова и припомни становището на Сдружението на общините, здравните правила да бъдат представени от управляващите възможно най-скоро, за да има достатъчно време за осигуряване на необходимите условия за гласуване. Корнелия Нинова изрази съгласие с настояването за бързо и категорично представяне на здравния протокол.

Секретарят по правни въпроси на президента проф. Емилия Друмева посочи, че в Изборния кодекс има забрана за снимане само по време на гласуването, но липсва негативна уредба за заснемане на останалата част от изборния процес. Проф. Друмева изтъкна, че е нужно въвеждането на позитивна уредба за възможността за заснемане при съставянето на протоколите и броенето на бюлетините.

Народният представител Крум Зарков се съгласи с необходимостта от промени в Изборния кодекс. „Ние ще участваме в този процес конструктивно, както до сега, но и ще играем ролята, отредена на всяка опозиция, за да предотвратим рисковете, когато се отваря Изборният кодекс“, заяви Зарков и посочи, че се изискват сериозни промени в закона, за да се избегне рискът от разминаване между заявените и постигнатите цели.

От БСП настояха да се увеличи заплащането на членовете на СИК, тъй като те застават на първа линия в епидемичната обстановка, за да гарантират политическите права на своите съграждани. По отношението датата на изборите, социалистите изтъкнаха, че тя е изцяло в правомощията на държавния глава и партията ще се съобрази с която и да е насрочена дата.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK