Паник бутони във всяко заведение с удължено работно време и повече камери в ромския квартал на Кюстендил, искат от БСП

Снимка: Infomreja.bg

Председателят на БСП – Кюстендил и общинските съветници от „Коалиция за промяна” очертаха мерките, които предлагат за осигуряване на спокойствието и нормалния живот на гражданите в Кюстендил. „Само преди няколко дни  заявихме, че искаме институциите да си свършат работата. И както обещахме, предлагаме и мерки, които да помогнат за това.  Идеята е общинските съветници от „Коалиция за промяна” да ги представят на предстоящата сесия на ОбС – Кюстендил”, каза инж. Росен Димитров. Той изрази надежда, че има и други политически сили, които вероятно ще имат и свои предложения по темата. Димитров определи като изключително важно да се запазят спокойствието и сигурността на територията на община Кюстендил.

Общинският съветник Атанас Гергинов заяви че, въпреки всички твърдения напоследък, Кюстендил не е оазис на спокойствието. Случват се и такива тежки инциденти като убийства в центъра на града и задължение на институциите и на обществеността е да се вземат мерки за бъдещето и спокойствието на кюстендилци. „Ще се опитаме чрез въпроси и питания на заседанията на ОбС – Кюстендил да провокираме институциите, тези мерки да станат реалност.”, заяви Гергинов. Той предложи на първо място да бъде разширено видео наблюдението в ромския кв.”Изток”, където според него има данни, че има само 3 камери. А такива трябва да бъдат поставени на входовете и изходите, както и по уличките в квартала.

Гергинов зададе и няколко въпроса към органите на МВР и общинската администрация. „Какъв е личният състав, както на патрулите на МВР, така и на тези на Общинска охрана?”, попита той и предложи патрулите да бъдат удвоени, особено в натоварените часове. Така според него ще има респект към всякакви противообществени прояви. Атанас Гергинов предложи да се направи среща със собствениците на дискотеки и заведения с удължено работно време, на която да бъде обсъдено поставянето на паник бутони навсякъде, за да се сигнализира светкавично и да се предотвратяват инциденти.

„Това са бързи мерки, които изискват много инвестиции. Вместо да наливаме пари в безсмислени строежи на медицински центрове, можем да отделим пари за спокойствието и сигурността на кюстендилци и гостите на града.”, заключи  Гергинов.

По проблемите с незаконното застрояване на ромския кв. „Изток” отношение взе общинският съветник Невена Панчева. Тя обясни, че през 2017 г. Общински съвет – Кюстендил, е приел подробен устройствен план на квартала, който обаче не са влючени земеделските земи  в т. нар. м. ”Решетка” и „Прогона”. А там усилено започва застрояването от 2016 – 2017 г. .

„Общинската администрация, а и кантролните органи в строителството, както и будните кюстендилци, а и самите собственици на земеделски земи трябва да проявят нетърпимост към това незаконно строителство и то да бъде спряно още, когато се появи. Когато се обсъждаше ПУП – а стана ясно, че една част от ромите искат да имат законни къщи, готови са да закупят терени, за да нямат проблеми с властите. Изисква се общината в един по-широк периметър да включи тези територии в устройствения план и в бъдеще да може да се извършва законно строителство”, обясни Панчева. Тя подчерта, че не става дума за събаряне на къщи, а за възникване на нови строежи в земеделските земи, които са незаконни.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK