Първанов: Монополът в лявото политическо пространство не води до стабилно управление

Георги Първанов, снимка: Infomreja.bg, архив

Отчетът на държавния глава е една добра традиция в демократичния свят. Президентът трябва да бъде критичен и да бъде своеобразен коректив на другите власти, но това трябва да се случва периодично и по конкретни поводи. Така коментира в студиото на bTV Георги Първанов, президент на Р България (2002-2012), отчета на президента Румен Радев за първите две години от мандата му.

„Постоянната висока свърхкритичност, да не кажа, негативизъм, когато се излъчва от институцията, кара хората да не възприемат тези оценки и впечатлението, което се създава, е за тежък конфликт, да не кажа, война между институциите. А това снема доверието. Давам му съвет да бъде остро критичен, но не ежедневно и не по всеки повод, защото тогава ще има по-голяма чуваемост“.

Георги Първанов определи като очевиден стремежа на държавния глава за създаване на нов политически проект, но е на мнение, е още е рано Румен Радев да мисли за подобно нещо. Колкото до идеята на президента за създаване на Стратегически съвет, Първанов смята за разумна.

В контекста на предстоящите избори Георги Първанов коментира, че винаги е отворен за диалог с други политически сили. 

„Аз съм отворен за диалог и с БСП, и с цялата левица. И, впрочем, искам да обявя намерението на АБВ, да направи една отворена оферта и към „Позитано“, и към всички политически леви формации, в краткосрочен план или за коалиционно, или просто за взаимодействие, може еднопосочно взаимодействие“.

Първанов подчерта, че монополът в лявото политическо пространство не води до стабилно управление – истина, която е доказана.

На въпрос за избора на изтребители за българската армия, Георги Първанов посочи, че конкурсът е опорочен и настоя за мораториум върху сделката. Той е на мнение, че сега не е най-подходящият момент за закупуване на изтребители, а старите машини могат да изпълняват функциите си поне още 10 години.

„В тази ситуация, анализирайки проблемите на нашата сигурност, трябва да наложим мораториум върху тази сделка. Тези 2 или 3 милиарда можем да ги инвестираме в българското производство, да ги инвестираме в сигурност. Имаме още 10-тина години, в които старите ни изтребители могат да изпълняват своите функции. На първо място е проблемът с демографската криза. Могат да се инвестират и в енергетика. Нека да не хвърляме пари в американската икономика непрекъснато“.

Георги Първанов заяви и че приветства факта, че за Македония се открива път към ЕС и НАТО. Той е на мнение обаче, че подписването на Преспанския договор решава само проблемите на Гърция, но е за наша сметка.

Гърците се бореха да докажат, че нямат обща история с Македония, нашият проблем е по-сложен - ние трябва да докажем, че имаме обща история и 1903 година е част от тази обща история. Една идентичност не може да се крепи на фалшива основа - както го разбраха по отношение на Гърция, така трябва да го разберат и за нас“.

Първанов определи като грешка подписания между България и Македония договор за добросъседство и допълни, че според него трябва да има съпътстваща декларация, в която ясно да се казва, че историята ни е обща, защото до средата на 20 век населението в тези части на западната ни съседка е било с българско самосъзнание.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK