Корнелия Нинова: Влизам на КСНС с три конкретни предложения

Снимка: Infomreja.bg

БСП предлага нов антикорупционен закон, правила за избор на европейски прокурори у нас и промяна на правомощията на главния прокурор.

Консултативният съвет за национална сигурност по темата корупция е изключително важен, дано да има и конкретни резултати и решения. В последните 30 години всички политически партии декларираме политическа воля за борба с корупцията. Резултатът е, че стигнахме до това днес да говорим за 10 млрд. лв. годишно кражби от корупция - пари, които са необходими за инвестиции в болници, училища и доходите на хората.

Това обяви председателят на партията Корнелия Нинова.

Според мен са необходими три неща. Необходимо е първо да имаме добър и истински закон. В момента имаме закон, който бе написан набързо и в последната година и три месеца е поправян  четири пъти. Това е нетрайно законодателство и резултатът се вижда.

Второ, 10-15 души, които са независими от политически партии, сигурни от провокации на икономически кръгове, на които да се даде да провеждат този закон абсолютно безкомпромисно спрямо всички, независимо от постовете ни.

Третото е контрол върху изпълнението на закона, предлага още Нинова.

Заради това влизам на КСНС с три конкретни предложения. Първото е изцяло нов антикорупционен закон, за който имаме готовност, сегашният е изцяло лобистки, той прикрива олигарси и спасява политици от наказателно преследване. Второто е правила за избор на двамата европейски прокурори, които трябва да работят в България.

Предстои техният избор, а няма никакви правила и рискуваме те да бъдат посочени непрозрачно от определени кръгове и да бъдат едни послушковци, които няма да доведат до край и европейската прокуратура на територията на България.

Третото е - предлагам разговори в партиите, в обществото и със специалистите за промяна в правомощията на главния прокурор и налагане на съдебен контрол върху актовете на прокуратурата, които досега не подлежат на такъв, защото създават условия за произвол на прокуратурата по определени дела и субективни решения по тези дела, казва Нинова.

Корнелия Нинова каза още, че предстои разговор с всички лидери.

Да видим дали можем да постигнем надпартийно борбата с корупцията да стане приоритетна и да дава резултати, категорична бе Нинова.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK