БСП пак в избори от декември, през април - вотът за лидер

Корнелия Нинова, снимка: БСП

Заседанието на Националния съвет днес се очаква да е много драматично

БСП отново влиза в избори. От 1-ви декември ще се проведе вътрешнопартиен вот. Трябва да се проведат отчетно-изборните конференции по места преди конгреса и да има пряк избор на лидер догодина през април.

Това предвижда план-графикът, който ще бъде обсъден от Националния съвет днес.

По устав БСП избира органите си на всеки 4 г., което се пада през 2020 г. Затова от 1 декември до края на февруари ще се проведат събранията на основните партийни организации и на общинско ниво, а след това през март - областните конференции. Освен смяна на ръководството си последните трябва да излъчат и делегатите за конгреса догодина, който се очаква да се проведе до 15 май.

През април пък трябва да се проведе прекият избор на лидер, който бе въведен по настояване на Корнелия Нинова. За да има вътрешно гласуване обаче, трябва да се приеме специален правилник. Конгресът постави задачата на Националния съвет и се очаква документът да е готов за следващия пленум през декември.

Заседанието на Националния съвет днес се очаква да е много драматично. От вътрешната опозиция на Нинова вече са подготвили алтернативен доклад за представянето на партията на местните избори, с който искат оставката на лидерката и на предизборния щаб.

Документът е подписан от близо 50 червени опозиционери. С него се критикува ръководството, че си е поставило занижени изборни и политически цели, а действията му превръщали БСП от масова и програмна в регионална и електорална партия. /Dariknews.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK