Окончателно решение за подкрепа ще се вземе от НС на БСП

Снимка: Пресцентър на Българската социалистическа партия

Кристиан Вигенин: Очакваме от бъдещото правителство да се придържа към договорените

„Не сме изненадани дотолкова, доколкото е право на спечелилата избори партия да излъчи кандидата за министър-председател. На заседание на Изпълнителното бюро на БСП обсъдихме още веднъж ситуацията, до която са стигнали разговорите до момента и стъпките, които предстоят. Очакването ни е да има достатъчен ясен ангажимент бъдещото правителство да се придържа към политиките, за които сме се договорили с „Има такъв народ“. Такъв коментар направи за БНР заместник-председателят на БСП Кристиан Вигенин, след като президентът връчи мандат за съставяне на правителство на „Има такъв народ“ и кандидат-премиера Пламен Николов.

„Обсъждаме възможността в началото на следващата седмица да поканим г-н Николов на среща с парламентарната група. Независимо, че с „Има такъв народ“ сме стигнали до съгласие по редица политики в пет важни сфери, за нас е много важно да чуем, че тези ангажименти се поемат персонално от министър-председателя и че в неговата програма той ще се съобрази с тях. Продължаваме да очакваме и ясно споразумение, в което под някаква форма да се поеме публично този ангажимент. Това беше едно от условията ние да дадем подкрепата си“, добави Вигенин.

Той припомни, че след като бъде обявен и съставът на бъдещия кабинет, следващата стъпка е Националният съвет на БСП да проведе заседание, на което да се вземе окончателното решение дали в парламента  левицата ще подкрепи кандидата за премиер и бъдещия кабинет.

„Разбира се, лицата в проектокабинета ще бъдат проверени от нас. Ако там има категорично неприемливи хора, вярвам, че от „Има такъв народ“ ще се съобразят с необходимостта  да отговарят на високи морални и професионални критерии. Времето на сляпото доверие отдавна мина“, каза още Кристиан Вигенин.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa