Кристиан Вигенин: На хората трябва да им се даде кураж, а не да бъдат сплашвани

Кристиан Вигенин, снимка: Infomreja.bg, архив

Търпението на хората се изчерпва, много от тях няма да могат да си останат вкъщи, защото нямат доходи

„Трудно ни е да преценим какво вижда правителството – няма парламентарен контрол, няма информация от министрите за справянето с кризата. В никакъв случай брифингите на щаба не компенсират липсата на парламентарен контрол. Не получихме и днес никаква информация какво е свършено, къде са проблемите, защо е необходимо удължаване на извънредното положение. Неглижира се необходимостта изпълнителната власт да информира парламента какво се случва“. Това заяви зам.-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин пред БНТ.  

Той подчерта, че информацията не може да бъде давана само чрез среднощни брифинги. Вигенин обърна внимание, че парламентарният контрол е бил отменен с аргумента, че съществува „риск“ за здравето на хората докато в залата са няколко депутати и министри, които отговарят. В същото време не е представлявало проблем да присъстват 130 народни представители в залата днес, при гласуването за удължаване на извънредното положение.

„Считаме, че предложението за промени в бюджета не е достатъчно като обхват. С този заем от 10 милиарда лева се развързват ръцете на правителство да се вземат мерки без санкцията на парламента. Икономическите мерки са несъстоятелни“, коментира още Вигенин. По отношение на мярката „60/40“, народният представител обърна внимание, че огромна част от бизнеса не я приема и няма интерес към нея.

„Ще направим нашите алтернативни предложения. Нужна е по-ясна подкрепа за икономиката и бизнеса, подкрепа за хората, които загубиха доходи“, обяви Вигенин, като посочи, че от подкрепа се нуждаят хората, чийто бизнес е спрян, тези, които работят в компании, които са засегнати от кризата, както и за хората, чиито деца не са на училище и родителите им са в неплатен отпуск, за да ги гледат.

„Казваме да се даде по-умно, не повече. В тези предложения за бюджета няма усилия за преструктуриране на разходи. Стотици милиони за модернизацията на армията е логично да бъдат отложени за следваща и по-следващата година“, смята Вигенин.

Той обърна внимание, че всички водят заедно битка за това как да бъде спряна тази епидемия, но имат различни виждания за начините за справяне.  

„Както в началото на епидемията трябваше да се вземат категорични мерки, по същия начин трябва да се вземат категорични мерки по отношения на икономиката. Търпението на хората се изчерпва, много от тях няма да могат да си останат вкъщи, защото нямат доходи. Затова ние ще направим нашите алтернативни предложения. На хората трябва да им се даде кураж, а не да бъдат сплашвани с огромни санкции“, категоричен е Вигенин.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK