БСП и ДПС ще внесат вот на недоверие за провала на антикризисната политика

снимка: БСП

БСП и ДПС ще внесат искане за вот на недоверие за провала на антикризисната политика на правителството. Това съобщи лидерът на левицата Сергей Станишев след консултации с ДПС, цитиран от Дневник. По думите му целта на вота е правителството да падне и предсрочните избори по възможност да са заедно с президентските и местните през есента.

Станишев обясни, че има основания да се иска вот на недоверие за цялостната политика на кабинета, но първият ще бъде за антикризисната политика, за да не се ограничават възможностите за нов вот по отделните секторни политики. Според правилника на парламента, ако се гласува недоверие за цялостна политика, в следващите шест месеца не може да се внася друг вот.

"Управляващите ги чакат четири вота - два вота от опозицията и два от българските граждани на предстоящите президентски и местни избори", каза още Станишев. Увери, че до края на седмицата ще бъдат готови мотивите и искането ще бъде внесено в деловодството на парламента. Според него последните две години има срив във всички сфери и "няма как да се приеме кухата теза на правителството, че кризата била виновна". Той обясни, че при тази криза Германия има растеж 2,3%.

"Идеята е с вота за провала на цялостната политика на правителството да се затвори политическият сезон", обясни зам.-председателят на групата на ДПС Лютви Местан. Той уточни, че вотът за цялостната политика ще бъде по-вероятно през юли, но може да е и в началото на септември.

Станишев каза още, че нямат отговор от "Синята коалиция" дали ще подкрепят вота, а с "Атака" изобщо няма да преговарят.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n