БСП и БАС подадоха сигнал в прокуратурата и МВР за поругани паметници

снимки: Цена Желязкова, infomreja.bg

Сигнал в прокуратурата и МВР за поругани паменици, свързани с  антифашисткото движение в България, са подали общинските ръководства на Българската социалистическа партия и Българския антифашистки съюз. Това съобщи председателят на общинската структура на БСП Мая Манолова. Както ИНФОМРЕЖА вече писа, става дума за монументите в местностите "Черенец" край село Полетинци и "Грамадите" в Осоговската планина. В сигнала е включена и информация за поредица от вандалски актове върху паметника на Тодор Ангелов–Божаната.

„Надяваме се вандалите да бъдат открити и да се предотвратят следващи подобни акции. Целият град вече е осеян с пречупени кръстове, това не може да продължава безнаказано”, каза Мая Манолова. Напомняме че, паметникът в местността Черенец наскоро бе обруган с пречупени кръстове, надписи „SS” и цифри от съвременната неонацистка нумерологична идеология. Паметната плоча на паметника в „Грамадите” беше демонтирана и обезобразена в началото на лятото. Бюстът на Тодор Ангелов-Божаната в центъра на града пък редовно осъмва изподраскан с фашистки и нацистки символи.

Предположенията за това, кои са анонимните вандали, са с широки параметри – от платени предизборни прововокатори до борещи се с ваканционната скука тийнейджъри-хулигани.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK