БСП дава на съд избора на Плевнелиев и Попова

Сергей Станишев, снимка: infomreja.bg

БСП ще оспорва законността на избора за президент и вицепрезидент пред Конституционния съд, каза лидерът на левицата Сергей Станишев след заседание на Изпълнителното бюро на партията. Според юристите, изслушани на Изпълнителното бюро, има достатъчно закононарушения и противоконституционни действия, свързани с провеждането на изборите, предаде "Фокус".

В Народното събрание ще има и консултации с други партии, за да се направи  общо искане до съда за касиране на президентския вот, обясни Станишев. По думите му, не става дума за дребно политическо заяждане, а въпросът е принципен "приемат ли българското общество и демократичните партии този начин на провеждане на избори". За сезиране на съда са необходими 48 подписа, а депутатите на левицата са 40. БСП има още една седмица, за да внесе искането си в съда, пише в. "Дневник".

"В България за тези 20 г. не са провеждани подобни избори – толкова скандално организирани. Още при приемането на прословутия Изборен кодекс стана ясно, че ГЕРБ се готвят за служебна победа, формално да бъдат победители на изборите, губейки доверието на българските граждани", коментира соцлидерът. Според него на много места от страна на управляващите били задействани мутренски групировки и масирано купуване на гласове. Всички станахме свидетели на целия този процес на манипулацията, контрола, купуването на гласове, каза той.

Михаил Миков даде пример с Белоградчик, където разликата е 15 гласа, има около 200 недействителни бюлетини и около 200 дописани в списъците. Станишев каза, че от партията не са подавали жалба с искане за касиране на вота на много места, където губят с ясни резултати и преднина - например в Бургас, където резултатът е ясен в полза на ГЕРБ. По-късно от пресцентъра съобщиха, че БСП e подала жалби за оспорване на резултатите от изборите за кметове и общински съветници заради нарушения в общините Силистра, Нова Загора, Балчик, София-град, Варна, Кюстендил, Етрополе, Пловдив, Ботевград, Павел баня, Земен, Ивайловград, Златоград, Кнежа, Лом, Нови пазар, с. Катунци - Сандански, с.Крушуна - Летница, Белоградчик.  

По думите на соцлидера, в близо една четвърт от общините различни политически сили оспорват законността на вота.
Ако сега допуснем без политически последствия за управляващите, стои въпросът – какви ще бъдат следващите избори, ако тази технология не бъде наказана, обясни Станишев. На този фон било доста нахално от управляващата партия да искат касиране на изборите в някои населени места като Шумен и Кърджали.

Станишев отново заяви, че резултатът на БСП на изборите дава основание за оптимизъм. Междувременно президентът Георги Първанов написа на стената си във Facebook, че победата на Росен Плевнелиев не е била честна. ГЕРБ няма никакви притеснения за искането на БСП за касиране на президентските избори, каза пред журналисти депутатът от ГЕРБ Димитър Главчев, предаде „Фокус”. „Друго не им остана, след като видяха резултатите от изборите. Това е едно от последните неща, които биха могли да направят. Виждаме, че в тази посока имат затруднения, тъй като дори в парламента трябва да съберат 48 подписа, а те не могат да ги съберат засега".

БСП няма да подкрепи проектобюджет 2012 в Народното събрание, стана ясно още днес. От партията смятат, че това е крайно десен бюджет, който прехвърля тежестта от кризата върху обикновения българин и е бюджет на мизерията.
От БСП ще предложат между първо и второ четене алтернативен бюджет с конкретни предложения за източници на приходи и предложения в разходната част. /dnes.dir.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Димитър02:45 - 09.11.2011
Видяхме управлението на БСП - т.е. БКП. Я по-добре да се скрият в миши дупки и да не мрънкат много много. Ако бяхме нормална държава, затвора щеше да е пълен с пишман - политици, ама за тяхно щастие не сме...
Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK