БСП-Благоевград - домакин на тазгодишния събор за 70 г. от битката при Жабокрек

снимка: infomreja.bg, архив

Общинската организация на БСП в Благоевград ще бъде тазгодишният домакин и основен организатор на честването на 70-годишнината от битката при Жабокрек.

Традиционният събор в живописната местност е утре, а официалното откриване ще започне от 11.00 часа.

На 23 август се навършват 70 години от знаменитата победа, извоювана от Рило-Пиринския партизански отряд, начело с командир Васил Демиревски.

Както всяка година стотици членове и симпатизанти на БСП от Благоевград, Кюстендил, Дупница и цялата страна ще се съберат, за да почетат събитието.

Участие са потвърдили водачът на листата на „БСП лява България” за област Кюстендил Мая Манолова и членове на партийното ръководство.

 

КОМЕНТАРИ

Нека да се знае истината00:59 - 23.08.2014
http://samvoin.blog.bg/politika/2010/09/09/istinata-za-jabokrek.603154
Истината00:50 - 23.08.2014
http://www.faktor.bg/politika/na-vseki-kilometar/1712-partizanski-folklor-prevrasta-teroristite-ot-zhabokrek-v-geroi.html%7D
Истината за "битката"00:40 - 23.08.2014
Към средата на август 1944 г. в Кочериновската почивна станция се възстановява поредната смяна ранени 18 германски войници и един офицер (според други източници 33 и още две сестри и един лекар, че става въпрос за ранени германски летци). Станцията и районът на Рилския манастир се охраняват от взвод български войници. Почиващите германци не са въоръжени, ако не се смята личното оръжие на споменатия офицер. За да се проявят, дупнишките шумкари решават да ги унищожат, но не смеят да сторят това сами, затова викат на помощ терористите от Разлог и Горна Джумая. Така според спомените се събира "Внушително партизанско съединение от 250 борци", т. нар. Обединен Рило-пиринси партизански отряд с командир Желю Демиревсви. Около 18. 00 часа на 24 август с помощта на продали се войници войнишкият взвод е обезоръжен безшумно. Последва нахълтване и вероломно избиване на нищо неподозиращите и беззащитни 18 германци. По чудо, защото не е в помещението за хранене, се спасява само офицерът. Несрещнали "въоръжен до зъби враг", шумкарите подпалват почивната станция и бягат панически, без някой да ги гони. Такава е истината за тази прословута "антифашистка акция". За нея в една псевдоистория пише: "Войнишките взводове се предадоха, без да окажат каквато и да била съпротива. Групата на германо-фашистките войници беше пометена от вихрената атака и цялата бе унищожена". И се доуточнява, че вследствие на тази "вихрена" атака жертви сред нападателите нямало, но са убити 18 "хитлерофашистки войници". И за да се подсили ефектът от "вихреното нападение", се упоменава, че било иззето "голямо количество оръжие". По-късно фантазиите на участници в нападението се развихрят до такава степен, че се рисуват какви ли не епични картини от неколкочасово сражение с "крупна" хитлерофашистка част. "Разбити" били и "дошли на помощ" с манастирския влак "въоръжени до зъби български фашистки части" и т. н. Над всичко доминира "партизанската смелост" и "песента на картечниците", Които били "унищожили" къде 30, къде 100, та и повече дори "хитлерофашисти". Редове от спомени на участник допълват истината за тази "крупна" акция. За нея "боецът" пише: "Всеки, който пристигаше, го задъркахме. По едно креме се зададе един автобус. Ние не знаехме кой пътува с автобуса. От другата засада откриха огън. Дадохме знак на автобуса да спре и той не искаше да спре. Ние вече не мислехме кои са в автобуса и стреляхме направо в него. Едва тогава спря. Дадохме сигнал да слезнат всички. Запалихме рейса." След това уплашени от стореното, "славните борци" отново се скриват вдън гори.
Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK