Уважен протест на СГП срещу изменена мярка на Йоан Матев

Снимка: dnes.bg

Днес състав на Софийския апелативен съд прие за основателен протеста на Софийска градска прокуратура срещу определението на първоинстанционния съд за изменение на мярка за неотклонение по отношение на Йоан Матев в най-лека - „подписка“.

Съдът отмени определението на СГС, като по този начин мярката за неотклонение за обвиняемия Матев остава „задържане под стража“.

В съдебното заседание прокурор в Апелативна прокуратура – София представи доказателства, че обвинителният акт срещу Йоан Матев е изготвен и депозиран в съда. По този начин е било поставено началото на съдебната фаза на наказателното производство срещу обвиняемия. В пледоарията си държавният обвинител подчерта, че СГС неправилно е приложил нормата на чл. 63 на НК, касаеща определянето на наказанието за непълнолетни. Първоинстанционният съд не е изложил никакви съображения относно изменение на мярката в по-лека, освен че е приел обстоятелството, че към момента на извършването на деянието обвиняемият е бил непълнолетен.

Съдът прие доводите на прокуратурата, че не е превишен максимално допустимият срок на мярката за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия Матев. Според съдебния състав, редукцията на наказанието, предвидена за непълнолетните, не се взима предвид при определяне на максималния срок на задържането под стража.

Позицията на прокуратурата е, че и към настоящия момент е налице обосновано предположение, че обвиняемият Матев е извършил престъплението, за което е привлечен към наказателната отговорност. В хода на разследването са събрани значителни по обем доказателства – проведени са разпити на множество свидетели, установен е механизмът на извършването на деянието, назначени и изготвени са комплексни съдебни експертизи. Те сочат, че Матев е съпричастен към извършването на престъплението. В деня на убийството той не е бил на училище, бил е разпознат на снимките, разпространени от разследващите органи.

Изложиха се доводи, че е напълно реална опасността от укриване на обвиняемия. От значение в тази насока са и положените от него усилия не само да прикрие следите си, но и да заличи присъствието си в социалните мрежи. Същият е пребивавал на различни адреси. Имал е и полицейски регистрации.

Престъплението, за което Йоан Матев е обвинен, е с изключителна висока обществена опасност, в резултат на което е бил отнет живот на млад човек.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK