Бруцелоза плъзна и в сатовчанското село Кочан

Снимка: Infomreja.bg, архив

Две нови огнища на бруцелоза са установени в сатовчанското село Кочан и в град Кнежа, област Плевен, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните.

В село Кочан 22 дребни преживни животни са дали положителен резултат за болестта. В Кнежа на заразата са реагирали положително 6 говеда.

Наложена е забрана за придвижване на животните от и към населените места. Всички животни с положителни проби ще бъдат умъртвени по хуманен начин и ще бъдат унищожени в екарисаж. Обследването на епизоотичната обстановка продължава, обявиха още от Българска агенция по безопасност на храните.

Бруцелозата е зооноза (предава се от животни на хора). Хората могат да се заразят чрез контакт с болно животно и при консумация на сурово мляко или не добре термично обработено месо. Най-честата симптоматиката при заболелите животни е повишена температура, аборти, подути стави и други. Заразата става с директен контакт между здрави и болни животни. Замърсени с причинителя фуражи, оборудване, водопои, превозни средства и постеля също могат да бъдат източник на заразата.

От БАБХ апелират фермерите при съмнения за болни животни или при възникнали допълнителни въпроси да се обръщат към ветеринарния лекар, обслужващ обекта, или да потърсят официалния ветеринарен лекар за съответната община.

Както ИНФОМРЕЖА писа, бруцелоза беше открита първоначално в района на Рила. Там бяха подложени на изследване стотици животни, част от които дадоха положителни проби. Болните от коварната болест хора в общината са 33-ма.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK