Андрей Новаков е избран за главен преговарящ по кохезионната политика на ЕС след 2020 г.

Снимка: Пресслужба

Българският евродепутат Андрей Новаков (ГЕРБ/ЕНП) бе избран за главен преговарящ по основния регламент за Европейските структурни и инвестиционни фондове след 2020 г. Решението е без прецедент в историята на България, като част от Европейския съюз (ЕС), поради факта, че за първи път българин бива избран на тази позиция. Това се случи по време на пленарната сесия на Европейския парламент (ЕП) в Страсбург.

Очакваната стойност на регламента, обект на преговорите, ще надхвърли 300 млрд. евро, които ще бъдат инвестирани в периода 2021-2027г. Новаков ще бъде отговорен за законодателното предложение на Европейската комисия (ЕК), както и на промените в правилата, касаещи бюджетите на държавите членки, функционирането, допустимите бенефициенти и условията за финансиране на проекти в ЕС и в страната.

В процеса по изготвяне и приемане на регламента за еврофондовете, той ще работи заедно с немския евродепутат Констанце Крел. Предвидено е ЕК да изпрати проекта на регламент до ЕП в края на май, а преговорният процес да трае най-малко една година. Новите изисквания ще влязат в сила на 1 януари 2021 година, като те ще се прилагат за всички държави членки, региони и общини - бенефициенти на евросредства.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK