Ученичка от СУ "Никола Вапцаров" - Хаджидимово, с призово място в национален конкурс за есе и разказ

Талантливата ученичка Наталия Таранинова с учителката си Заприна Глушкова, снимки: СУ "Никола Вапцаров" - Хаджидимово

Шестима ученици заеха призовите места в националния конкурс за есе или разказ на тема „Европа в България“, който има за цел да популяризира Председателството на страната ни на Съвета на ЕС през 2018 г. Децата се състезаваха в две възрастови групи – от V до VII клас и от VIII до XII клас, като по-малките трябваше да пишат разкази, а гимназистите – есета.

До финала достигнаха 55 разказа и 69 есета на ученици от цялата страна. Победител в първата възрастова група е седмокласникът Йоан Иванов от Профилирана хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“ в Казанлък.

На второ и трето място са седмокласничката Наталия Таранинова от СУ „Никола Вапцаров“ – Хаджидимово, и шестокласничката Кристела Кюлевчиева от СУ „Св. Княз Бориз I” в с. Старцево, област Смолян.

Това е пореден успех за училището в Хаджидимово, чиито възпитаници традиционно печелят призови места в национални конкурси и състезания.

Наталия Таранинова е ученичка на Заприна Глушкова - старши учител по български език и литература в СУ "Никола Вапцаров" в Хаджидимово.

Само преди дни Наталия се прибра от друг национален конкурс - "Млад писател", където отново се представи отлично. Тя получи и специално благодарствено писмо от председателя на журито. В него Ивайло Гогов заявява, че е впечатлен от представянето на Наталия и сърдечно поздравява и нея, и нейните преподаватели.

Преди около месец талантливата ученичка от Хаджидимово, придружена от учителката си Заприна Глушкова, бе на тържествена церемония в столицата, за да получи поредните си награди от друг национален конкурс - първо място за есе и трето място за реферат.

При големите първото място зае ученичката от XI клас в 164 Испанска гимназия Камелия Хаджиева, а нейни подгласници са деветокласничката от СУ „Св. Климент Охридски“ в Троян Мария Ковачева и десетокласничката от ямболската Природо-математическа гимназия Йоанна Кръстева. Наградата за шестимата ученици е посещение в Брюксел и в европейските институции през февруари 2018 г.

До 15 януари 2018 г. Министерството на образованието и науката ще обяви победителите и в националния конкурс за детска рисунка, който е на същата тема. В него участват деца и ученици от предучилищните групи до IV клас.

Рисунките, които са допуснати до националния етап, ще се използват при провеждането на културни събития по време на Председателството на България на Съвета на ЕС. Класираните на първо, второ и трето място ще получат грамоти от министъра на образованието и науката.

 

Наталия Таранинова

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5