23 участници са заявили желание да се включат в конните надбягвания за Тодоровден в Богослов

Снимка: личен архив

Общо 23 участници, сред които и три дами са заявили желание до момента да се включат в конните надбягвания за Тодоровден в кюстендилското село Богослов.

Надбягванията по традиция ще започнат от началото на селото до местната църква, след което участниците с конете ще обиколят всяка една къща в населеното място, където живеят именници – Тодор, Тодорка и техните производни.

„Това се прави за здраве, традицията се спазва от незапомнени време. Аз съм на близо 50 години и откакто се помня конните надбягвания се правят в Богослов.“, каза ИНФОМРЕЖА кметът на селото Румен Веселинов.

Надбягванията в съботния ден са определени да започнат в 10. 00 часа. За всеки участник е предвидена символична парична награда.

„В селото винаги са се гледали коне. Точната бройка към момента не мога да кажа, но има. Някои ги използват за работа в гората, други за езда, трети ги третират като домашни любимци и т.н. Тази година програма на празника няма да има, тъй като сме ограничени откъм финансова страна.“, уточни Румен Веселинов.  

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK