Христо Иванов: Ще търсим коалиционно споразумение с „Продължаваме промяната“ след изборите

Снимка: Да България

„Ние се отнасяме изключително позитивно към тях, водим диалог и ще продължим да го водим“

“Демократична България” ще продължи разговорите с Кирил Петков и Асен Василев за коалиционно споразумение след парламентарните избори, заяви Христо Иванов в предаването “Панорама” на БНТ.

“Ние се отнасяме изключително позитивно към тях, водим диалог и ще продължим да го водим. Нашата покана за предизборна коалиция беше мотивирана от разбирането, че заедно можем да постигнем по-голям резултат, отколкото поотделно. Ще продължим разговора с тях”, заяви той.

Съпредседателят на “Демократична България” заяви, че ще настоява за ясно разписано споразумение, а не на декларации или други подобни документи.

“Ако не сме намерили споразумение за съвместно явяване на изборите, нашият фокус ще бъде да търсим коалиционно споразумение за управление. Трябва с тях да намерим отговори на дълбоките, ценностни въпроси и да оформим разграничителни линии по ключови теми за държавата”, каза още той.

Христо Иванов заяви, че призивът за обединение на силите е бил мотивиран от разбирането, че трябва да се осигури бариера пред участието на ГЕРБ и ДПС във властта. Освен това той стъпва на базата на извлечените уроци от изборите през 2017 г., когато демократичните сили бяха разединени.

“ГЕРБ и ДПС са носители в критична степен на корупционен модел. Модел, който се свързва с г-н Борисов. Този корупционен модел е това, което не позволява на тези организации да бъдат нормални партньори в дълбоката промяна”, добави той.

Христо Иванов заяви, че не се притеснява за избирателите на “Демократична България”, той като те са привлечени на базата на ясни и последователни действия в последните години, включително и двата последни парламента. 

“Демократична България” допринесе в немалка степен темите за правосъдието да се превърнат от маргинални и трудноразбираеми в центъра на дневния ред. Избирателите разбраха връзката между качеството на правосъдието и своите насъщни интереси като човешкото достойнство, очакването за равенство пред закона, сигурността на частната собственост и договорите. Това са абсолютно ключови неща, свързани с ежедневието на всеки човек”, добави той.

Основна задача на представителите на “Демократична България” в следващото Народно събрание, според него, ще бъде да се гарантира ясното отношение към системния модел с корупцията и нейните покровители в лицето на главния прокурор Иван Гешев. Също така депутатите могат да противодействат на президента Румен Радев, като например не докрай изчистената му позиция към Русия.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK