Републиканци за България ще се яви в коалиция на изборите на 14 ноември

Снимка: РБ

„Политическата цел на РБ е да се запазим като устойчив политически субект“

Декларация на ПП „Републиканци за България“ по повод изборите на 14 ноември 2021 г.

ПП „Републиканци за България” е създадена като траен политически проект с дългосрочни цели. Структурирането на партията в много кратък времеви период и запазването на енергията през последната година, въпреки незадоволителните за нас изборни резултати, доказва необходимостта от съществуването й в българския политически живот.

Ние, членовете и симпатизантите от „Републиканци за България” се определяме като дясна партия с ясно позициониране и последователност в изразените становища. Залагаме на политически решения, базирани на широко обсъждане, експертиза и компетентност. Формулирахме всеобхватна програма, съдържаща анализ и предложения за развитие във всички сектори и сфери на управление. По мнение на политически експерти, ПП „Републиканци за България” разполага с една от най-модерните управленски програми, изпълнена с конкретика и иновативни идеи.

Съзнаваме, че различията между десните и левите партии в съвременния свят са главно в сферите на финансовата и външната политика.

Вече имахме възможност да докажем последователността на позициите си по отношение на деликатни за обществото ни теми и проблеми. Публично и смело защитихме позицията си по кризата в отношенията ни с Република Северна Македония. Твърда и категорична е и подкрепата ни за териториалната цялост на Украйна.

В актуалната към момента миграционна политика оставаме на мнение, че първостепенен трябва да е българският национален интерес, без обаче да подценяваме зачитането на човешките права.

В сферата на финансовата политика подкрепяме запазването на данъчната система, като отчитаме нуждата, ефективно да се подпомага събирането на повече приходи в бюджета чрез подобряване на условията на труд и навлизането на инвестиции, както и чрез реално противодействие на корупцията.

Сред нашите приоритети е провеждането на такава съдебна реформа, която да даде на страната ни не само краткосрочни персонални промени, но и дългосрочна  перспектива за безпристрастно правораздаване и върховенство на закона.

Продължаваме да гледаме на демографската криза и на регионалния дисбаланс като на първостепенни проблеми за България, които са в постоянна негативна тенденция.

Моментната политическа обстановка в страната ни дава основание да обобщим, че според нас, повечето парламентарно представени партии, както и нововъзникващите партийни проекти са възприели подход на политическо представителство, при който разчитат преди всичко на емоцията и отрицанието. Ето защо сме обезпокоени, че имитацията на реформи, на която бяхме свидетели през последните години, сега ще се трансформира в имитация на промяна с цел облагодетелстване на определени кръгове.

Ние вярваме, че истинската промяна ще дойде само от силен и действащ парламент, който да работи за възстановяване на държавността, а оттук и за доверието в институциите. В момента парламентаризмът се отстоява само на думи и това е обидно за нашите избиратели. Парламентарният и политическият елит най-често се оказват повод за срам и за растяща политическа апатия.

Ние се срамуваме от нивото на законодателния дебат в последните два състава на българския парламент и ще работим за реалното прекратяване на политическото лицемерие във върховния представителен орган на страната. Убедени сме, че извън вратите на парламента трябва да остане правната некомпетентност, професионалната непригодност и липсата на съпричастност към проблемите на хората, която щедро демонстрираха двата поредни краткотрайни парламента през тази година.

Знаем, че ще настъпи момент, в който в страната ни ще се води истинска политика. България има нужда от ясна посока. За съжаление в момента тя се губи в многобройните заявки за промяна, но без акцент върху най-важното, а именно постоянството в геополитиката и финансовата политика на държавата като членове на ЕС и НАТО, както и политика, гарантираща енергийната ни сигурност.

Безпринципното теглене на електорат от една партия към друга протича паралелно с размиването на границите на отделните сектори в политическата координатна система. Цели се пълното обезличаване на политическите профили по оста „дясно-център-ляво”. Не се полагат абсолютно никакви усилия да се печели политическа подкрепа чрез постоянство и последователност, чрез принципно отстояване на определена политическа ориентация.

Обособяването на партиите в целия политически спектър по традиционната политическа логика е единствената гаранция за устойчивост и перспектива в политическия живот. Силното разединение  на десните сили води до задълбочаването на тези процеси,  до същественото маргинализиране на десните хора в българското общество – тенденция, с която ние не можем да се съгласим. Именно това са причините и аргументите да вземем решение ПП „Републиканци за България“  да  участва в предстоящите за трети път през тази година парламентарни избори, както и президентски.

Политическата цел на Републиканци за България занапред се свежда до следното - след приключване на пренареждането, с общи усилия да удържим на предизвикателствата и да се запазим като устойчив политически субект, който да представлява избирателите, които споделят автентичните десни разбирания. За тази цел ще търсим сътрудничество и партньорство.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK