Бриндо: Направиха ни постановка, в мен и Лари нямаше белязани пари

Иван Хамбарджийски-Бриндо, снимки: infomreja.bg

Обвиненият в рекет благоевградски бизнесмен Иван Хамбарджийски-Бриндо изпрати молба до главния прокурор Сотир Цацаров и до окръжния прокурор на Благоевград Христо Георгиев.

В жалбата си той настоява за отвод на водещите разследването – районния прокурор Биляна Гълъбова и полицай Иван Аврамов, заради проявена „явна тенденциозност и необективност“.

Основният мотив на Бриндо е разпити на лица, които нямат отношение към повдигнатите срещу него и Георги Петков-Лари обвинения. Според него всичко това опорочава разследването и той смята, че двамата са жертва на постановка.

Хамбарджийски настоява главният прокурор да поеме лично наблюдението на наказателното производство и да се извърши проверка на начина, по който се води разследването.

Бриндо и Лари бяха задържани в следобедните часове на 14 февруари при зрелищна полицейска акция в центъра на Благоевград. Докато двамата си пиели кафето в центъра пред ГУМ, изведнъж били наобиколени от антимафиоти. Лари бил повален на земята, а Бриндо закопчан веднага с белезници, без да знаят за какво попадат в полицейския капан.

„Никой не ни обясни защо ни задържат. Едва по-късно разбрахме, че сме арестувани след сигнал на Александър Божков-Биби, че уж сме го рекетирали за пари”, обяснява Хамбарджийски.

Случайно или не, на следващия ден местна медия публикува изявление на собственика на пералня „Биби”, в което той подробно разказва, че бил изнудван от Бриндо и Лари.

Всъщност именно от тази публикация разбират в какво са обвинени двамата благоевградчани и техните адвокати. „Това е поредният абсурд, не е нормално защитниците ни да научават за обвинението срещу нас от вестниците”, недоумява Хамбарджийски.

В статията Биби намеква и за близки отношения на двамата обвиняеми със следовател Малина Митова и върховния прокурор Камен Михов, които Бриндо обяви, че не познава.

„Никога не съм имал контакт с тези хора било в съд или на други места и смятам, че с това изказване Божков иска да си пренареди съдебния състав по водените дела срещу него“, заяви Иван Хамбарджийски.

Според полицията Хамбарджийски и Петков са арестувани след получаване на сумата от 2000 лева, дадени от Александър Божков.

„Това е постановка, вкараха ни в капан. Нито в мен, нито в Лари са намерени белязани пари, както твърди Александър Божков-Биби. Странно защо той беше избързал да се похвали в местен вестник, че са ни задържали за рекет над него", заяви благоевградският бизнесмен Иван Хамбарджийски. Според него всичко това подсказва за направена от Биби или от някой друг постановка.

Според показанията на Божков в съда, той им предал сумата от 2000 лева, която те сменили в чейнч бюрото срещу ГУМ. „Ако бяхме взели от него тези пари, защо това не се доказа от натривките по ръцете и дрехите ни? Никой не ни е взимал натривки. Липсваше и документ с опис на банкнотите, от който да е видно, че Биби е взел белязаните пари от разследващ полицай или прокурор“, коментира Бриндо.

Той добави, че при изземването на парите не е имало подпис на служител от чейнч бюрото, както и на основния свидетел Александър Божков.

Двамата бяха пуснати под домашен арест в понеделник. Мерките им се гледаха при закрити врати по искане на прокурор Биляна Гълъбова, въпреки настояването на адвокатите им за открит процес.

Малко преди това като свидетели по делото бяха разпитани бизнесменът Йордан Йорданов-Жъчката и шефът на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури в Благоевград Емил Филипов.

ИНФОМРЕЖА научи, че Филипов в съдебна зала казал, че Бриндо му е поискал сумата от 5000 лева, в замяна на което щял да му осигури медиен комфорт. На въпрос защо се притеснява от медиите, шефът на държавното ведомство повдигнал рамене и заявил, че не знае. 

Според Иван Хамбарджийски по делото са разпитвани десетки лица от обкръжението на братя Йорданови, известни като Жъчките, с които той и семейството му имат конфликт от години.

Дали искането на бинзесмена за отвод на прокурора и разследващия полицай ще бъде удовлетворено, предстои да стане ясно.

 

Иван Хамбарджийски-Бриндо, снимки: infomreja.bg
Иван Хамбарджийски-Бриндо, снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

онази07:56 - 01.03.2013
Надявам се Молбата да НЕ е писана от адвокат . Неподредено , необосновано и с правописни грешки , който са недопустими за висшист и професия адвокат. Дано лицето си е писало молбата сам, но се съмнявам.
Тя12:17 - 22.02.2013
У павильона Пиво--Воды стоял советский постовой. Он вышел родом из народа,а значит был он парень свой. Ему хотелось пива выпить, ему хотелось закурить......и т.д.Хорошая песня!
miro10:11 - 22.02.2013
tia kurvi jachkite sa nai golemite 6pioni,lihvari davat pari na sa6o bo6kov da dava na lihva,ama policiata gi darji za6toto parjat,ama bibi ba6 bibi a ne toia sme6nik sa6o bo6kov,6te razpuka malkia jachka ako go pipne 6te go naebe iako.
Не знаещ09:21 - 22.02.2013
Поне не успя ли да си намери преводач? В тази молба е пълно с грешки!

FACEBOOK