Национален парк "Рила" открива Посетителски информационен център в Благоевград

Снимка: НП Рила

На откриването е поканен Емил Димитров

На официална церемония на 24 февруари /понеделник/ 2020 г. от 11.00 часа Дирекция „Национален парк Рила“ ще открие Посетителски информационен център в Благоевград, достъпен за хора със специфични нужди и в неравностойно положение.

На откриването са поканени Емил Димитров – министър на околната среда и водите, Николай Кънчев – зам.-министър на околната среда и водите, Бисер Михайлов – областен управител на област Благоевград, инж. Румен Томов – кмет на община Благоевград, управляващият орган и секретариата на програмата ИНТЕРРЕГ V-A „ГЪРЦИЯ – БЪЛГАРИЯ 2014-2020” в Република Гърция, представители на МРРБ, ръководители на държавни институции, представители на гръцките и български партньори, реализиращи проекта.

Центърът е обособен на място, предвидено да обхване голяма част от основния туристически поток на Благоевград – в старинния квартал „Вароша“. Местоположението му е стратегическо и е изходна точка към защитената територия. Основната му функция е да информира за природните ценности на Националния парк (флора, фауна, гори, природни забележителности) и да дава информация за туристическите маршрути, местата за отдих и правилата за поведение в защитената територия. Дейностите ще се извършват от експерти по интерпретация и екологично образование, по биоразнообразие, туризъм и географски информационни системи.

В центъра е обособена зала за провеждане на интерпретативни и образователни програми, за презентации, филмови прожекции и мултимедийни продукти. Залата ще се използва от посетители с намалена подвижност, със специфични потребности, както и от представители на заинтересованите страни – туристи, деца, ученици, студенти, партньори. За хората с намалено зрение ще има брайлови книги, специални беседи и обучения и експозиции, представящи по иновативен начин защитената територия „Национален парк Рила“ и защитената зона „Рила“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK