Брекзит влезе в сила: Какво се променя от 1-ви януари

Снимка: ЕРА

От днес Великобритания вече не е част от митническия съюз и вътрешния пазар на Европейския съюз

БНТ: От днес Великобритания вече не е част от митническия съюз и вътрешния пазар на Европейския съюз. След 47 години членство страна окончателно напусна общността.

Въпреки търговското споразумение, по границите с Oбединеното кралство от днес се връщат проверките и митническата администрация.

Всичко започна с един въпрос пред 2016 година - "Оставаме или напускаме"? По-голямата част от британците предпочетоха да напуснат Евросъюза. Малко повече от четири години след референдума желанието им вече е факт. Великобритания не е част от митническия съюз и от вътрешния пазар. Според Борис Джонсън това е велик момент за страната му.

"Когато слънцето изгрее в утрото на 2021-ва, ще го посрещнем с увереност, че освен да бъде пионер при ваксинирането, Великобритания вече е свободна да прави нещата различно, а ако се налага - и по-добре от нашите приятели от ЕС. Това е страхотен момент за страната ни. Свободата ни е в нашите ръце и само от нас зависи какво ще правим с нея", каза Борис Джонсън.

От днес се връщат митническите и гранични проверки, което означава, че преминаването на границата с Обединеното кралство ще става по-бавно и ще е свързано с повече формалности и бюрокрация. До 1 октомври тази година ще можем да влизаме с страна с европейските лични карти, след това пътуването ще става само международен паспорт. Европейската здравна карта спира да важи в Обединеното кралство, връща се и роумингът.

Краткият престой на европейците във Великобритания остава безвизов, но ако искате да живеете или следвате там вече ще е необходима виза.

Въпреки липсата на мита, фирмите, които търгуват с Великобритания, ще трябва да попълват повече документи и формуляри, защото държавата вече е трета страна за ЕС и европейското право не важи за нея.

Лондон избра да не участва в европейската програма за обмен на студенти Еразъм плюс. Британският премиер Борис Джонсън обяви, че страната му смята да да създаде своя програма за обмен на студенти, но кога точно ще
стане това все още не е ясно.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK