Брекзит удря по студентите по програма „Еразъм+“

Снимка: Infomreja.bg
Европейската комисия прие последен набор от предложения за извънредни мерки в областта на програмата „Еразъм+“, координацията на социалната сигурност и бюджета на ЕС.
 
Това се случва предвид нарастващия риск на 30 март т.г. Обединеното кралство да напусне ЕС без споразумение.
 
Тези предложения следват призивите на Европейския съвет (член 50), отправени през ноември и декември 2018 г., за засилване на подготвителните действия на всички равнища и приемането на 19 декември 2018 г. на Плана за извънредни действия на Комисията, включително няколко законодателни мерки, както и предложенията от миналата седмица за извънредни мерки в областта на рибарството в ЕС. Те допълват мащабните подготвителни действия, по които Комисията работи от декември 2017 г. насам, както беше определено впредишни съобщения относно готовността за Брексит.
 
С предложените днес мерки ще се гарантира, че в случай на сценарий без споразумение:
— младите хора от ЕС и Обединеното кралство, които участват в програмата „Еразъм+“ към 30 март 2019 г., могат да завършат своя престой, без да го прекъсват;
— органите на държавите — членки на ЕС, ще продължат да вземат предвид осигурителните периоди, заетостта (самостоятелната заетост) или пребиваването в Обединеното кралство преди оттеглянето, когато изчисляват обезщетенията за социална сигурност, като например пенсиите;
— бенефициерите на финансиране от ЕС от Обединеното кралство ще продължат да получават плащания по настоящите си договори, при условие че Обединеното кралство продължи да изпълнява финансовите си задължения по линия на бюджета на ЕС, които са отделно от финансовото споразумение между Европейския съюз и Обединеното кралство.
 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK