След Брекзит: До три месеца можем да останем в Англия без виза

Снимка: МнВР

Българското правителство и работна група на Европейската комисия по Брекзит обсъдиха днес въпросите, свързани с отношенията с Великобритания при вариант на напускането й на Евросъюза без сделка.

„Решението на Великобритания да напусне Европейския съюз е неин избор, но ние трябва максимално да намалим неприятните последици и да направим живота на бизнеса и на гражданите след Брекзит по -лесен“, подчерта вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, която председателства срещата.

Пред делегацията на ЕК, водена от заместник-генералния секретар на комисията Селин Гауер, Екатерина Захариева отбеляза, че България подкрепя единния подход в рамките на Европейския съюз по Брекзит. Българският вицепремиер подчерта, че за страната ни най-важни остават въпросите по изтеглянето на Великобритания, свързани с бъдещите отношения в социална сфера, транспорта, правата и пътуванията на гражданите, търговията.

Представителката на ЕК Селин Гауер отбеляза значението на срещата с българското правителство. Тя заяви, че времето, оставащо до Брекзит, е много малко, а бизнесът и гражданите трябва да са подготвени за всички варианти, включително излизане на Великобритания без сделка.

„На ниво Европейски съюз работим така че, всички предпазни мерки по Брекзит да бъдат взети до датата на оттеглянето 29 март“, каза Селин Гауер. Тя съобщи, че днес ЕК ще предложи три законодателни решения за предпазни мерки в контекста на Брекзит, свързани с образователната програма „Еразъм“, с бюджета на ЕС и със социалната сигурност на европейските граждани.

На пресконференция след срещата вицепремиерът Захариева съобщи за одобреното днес решение на Министерски съвет за план на българското правителство по Брекзит от две части. Първата част се отнася до прилагането на споразумението на напускане на Великобритания, а втората засяга напускането на Великобритания на ЕС без сделка.

„По отношение на гражданите на ЕС, в частност българските граждани – Лондон пое ангажимент тези, които живеят на територията на Великобритания към 29 март да запазят правата си, които ползват. Съответно, днес българското правителство пое ангажимент на реципрочна основа към гражданите на Великобритания – около 7000 души на територията на България, да имат наистина лесна и проста процедура по регистрация. Те са добре дошли у нас“, заяви Екатерина Захариева. Тя уточни, че в случай на излизане на Великобритания без сделка, европейските и британските граждани, които пътуват на територията на ЕС до 90 дни, ще пътуват безвизово, но без това да се отнася за дългосрочния престой. „Така че, безвизовото краткосрочно пътуване е общоевропейска политика и Комисията е подкрепила действия в тази посока. За нас е важно, защото има около 340 000 туристи на година от Великобритания, които идват в България. Те трябва да могат да пътуват без притеснения“, заяви вицепремиерът Захариева.

Ръководителят на представителството на ЕК в София Огнян Златев благодари от името на Еврокомисията на правителството и на вицепремиера Екатерина Захариева за бързата реакция по организиране на срещата с работната група на Комисията. „Целта на това посещение е да може членовете на ЕК да запознаят правителствата на останалите държави-членки с това, какво се прави на ниво ЕС, свързано с подготовката на най-лошия сценарий по напускането на Великобритания без договор, и по важното – да чуем конкретните тревоги и притеснения, които всяка държава членка има“, заяви пред журналистите Огнян Златев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK