Брекзит: ЕП потвърждава безрезервната си подкрепа за позицията на ЕС

Снимка: pixabay.com

Допълнително условно удължаване на срока предвиден в член 50 е възможно

Европейският парламент продължава да подкрепя „организирано оттегляне на Обединеното кралство“ въз основа на вече постигнатото Споразумение за оттегляне, потвърдиха евродепутатите в резолюция приета днес с 544 гласа „за“, 126 гласа „против“ и 38 „въздържал се“.

Документът също подчертава, че съществуващото Споразумение за оттегляне зачита „червените линии“ на Обединеното кралство и принципите на ЕС, предоставяйки справедливо и балансирано решение.

Правна сигурност

Парламентът подчертава, че Споразумението защитава правата и житейските избори на гражданите на ЕС и на британските граждани, предоставя механизъм за финансово уреждане на задълженията на Обединеното кралство, и отговаря на искането на Обединеното кралство за преходен период. Споразумението за оттегляне допълнително предоставя необходимия предпазен механизъм, който запазва настоящата ситуация в Ирландия чрез защита на Споразумението от Разпети петък и гарантиране на сътрудничеството между Севера и Юга.

В резолюцията членовете на ЕП изразяват готовността си за връщане към първоначалното предложение на ЕС за предпазен механизъм, предназначен само за Северна Ирландия. Те също така приветстват разглеждането на „алтернативни възможности“, ако са правно и оперативно надеждни и отговарят на ръководните принципи на ЕС. Те обаче подчертават, че няма да позволят одобрение за Споразумение за оттегляне без предпазен механизъм.

Обединеното кралство: изцяло отговорно при оттегляне „без Споразумение“

Във връзка с последните развития в Обединеното кралство, евродепутатите подчертават, че Обединеното кралство би поело цялата отговорност за оттегляне „без Споразумение“ и сериозните последствия от това.

Парламентът също подчертава, че сценарий без Споразумение не би премахнал ангажиментите и финансовите задължения, защитата на правата на гражданите, както и спазването на Споразумението от Разпети петък, които са необходими предварителни условия за подкрепата на Парламента за всякакви бъдещи отношения между ЕС и Обединеното кралство.

Във връзка с това, евродепутатите приветстват подготвеността и мерките за планиране в извънредни ситуации при „сценарий без сделка“ от институциите на ЕС и държавите членки.

Гражданите остават основен приоритет на ЕП

Гарантирането на правата и житейските избори на гражданите на ЕС в Обединеното кралство и на британските граждани в ЕС остава основен приоритет на Парламента, като евродепутатите изразяват тяхната загриженост във връзка с прилагането на схемата на Обединеното кралство за уседналост. Те насърчават останалите 27 държави членки да приемат щедър и последователен подход в това отношение, и да гарантират правната сигурност на британските граждани пребиваващи в ЕС.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK