Кметът на Сандански откри барелеф на художника Радой Гердов

Снимки: Община Сандански

Снощи пред Дома на културата в Сандански, в присъствието на местни творци, членове на Съюза на българските художници, приятели и гости, кметът Кирил Котев откри официално барелеф на художника карикатурист, роден в град Сандански – Радой Гердов /1950-2003/.

Радой Гердов – художник карикатурист, естет, живописец и музикант, живее извън родния си град, но неговото творчество ще бъде „запечатано“ завинаги в облика на родния му град чрез открития барелеф.

„Радой Гердов е първият санданчанин, който увековечаваме с този барелеф. Щастлив съм, че такива достойни и талантливи хора са част от град Сандански“– с тези думи и букет цветя към съпругата на твореца – Дарина Гердова, кметът на общината откри официално монумента пред Дома на културата в чест на карикатуриста.

За идеята за създаването на барелефа разказа Кирил Божкилов, а съпругата на Гердов – Дарина, изказа своята огромна благодарност към градоначалника и към всички местни творци и художници.

Приветствие отправиха и проф. Ивайло Мирчев – експредседател на Съюза на българските художници, и Георги Чалъков – приятел на твореца и голям български карикатурист.

След официалната част по откриването на барелефа всички гости се насладиха на неподвластното на времето творчество на Радой Гердов във фоайето на Дома на културата.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK