Историческият музей в Гоце Делчев показва изложба и презентация за Трети март

Снимка: Infomreja.bg

Посетителите научават за опълченците от Неврокопско

Днес – Трети март, Общинският исторически музей в Гоце Делчев посреща посетители безплатно и им предлага, освен традиционните експозиции , фотодокументална изложба и презентация, тематично свързани с националния ни празник.

Изложбата разказва историята на Самарското знаме, илюстрира десанта на руските войски при Свищов, обсадата на Плевен и капитулацията на Осман паша, битката при Стара Загора, боя при Шейново и защитата на Орлово гнездо.

Акцентът в експозицията е поставен върху участието на опълченци от Неврокопско в освободителната Руско – турска война. Общият им брой от града и района е 25 доброволци.

Сред тях са: Атанас Дуков, който е бил адютант на генерал Столетов и се е издигнал до първи офицери чин,  Никола Джаров, родом от  Долен, бил се самоотвержено в Стара Загора и на връх Шипка,  Иван Владиков - ранен на Шипка,  Стою Стоев от Кремен, който е участвал в спасяването на Самарското знаме в боевете при Стара Загора,  Ангел Герчев, сражавал се в  Стара Загора, Шипка и Шейново.

Уредничката в отдел „История на българските земи“ - Златка Тюмбелекчиева, посреща всички с усмивка, а на децата подарява знаменце – българския трибагреник.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK