Братя близнаци от Симитли спасили хората от горящата сграда в Благоевград

Снимка: Личен архив

Двама братя близнаци се оказаха героите на деня.

Те са първите, отзовали се на пожара, който изпепели покрива на кооперация в Благоевград.

Тяхното геройство се изразява в това, че от случайни минувачи са се превърнали в спасители на живеещите в сградата.

„Бяхме в колата. Движихме се в посока към центъра, когато още от далеч забелязах гъст дим над сградата. Брат ми веднага спря колата и я качи на тротоара. Отстрани на сградата имаше хора, които просто наблюдаваха дима и снимаха с телефоните си“.

Това са първите думи от разказа на 19-годишния Велизар Коцев, който преминава през тълпата „снимащи“ и се качва заедно с брат си - Димитър, в горящата сграда. Последва ги и Димитър Стоянов, с когото не се познавали до днес.

"По долните етажи все още не беше запушено. Колкото по-нагоре се изкачвахме, толкова повече дим имаше, докато най-накрая се озовахме на последния етаж. Там димът се стелеше по стените. Ние почукахме на вратата на един апартамент. Показа се жена, която уплашено каза, че мъжа ѝ гаси и знае за пожара. Ние не знаехме, че сред огъня и дима има човек."

Момчетата се обръщат и отново отиват към горящия покрив, а срещу тях излиза възрастен мъж с кофа в ръка, който бил в шок. Не знаел какво става, повтарял, че ще гаси. Момчета успели да ги убедят да се махне оттам.

Последвала бърза им реакция. Веднага започнали да слизат надолу по етажите и чукали на всяка врата. Отваряли им все възрастни хора. Момчетата казвали, че покривът гори и да се махат. Хората не могли да повярват. Били в недоумение какво става.

Велизар казва, че не знае какво е причинило огъня, но е силно възмутен, от „зрителите“, които според него дори и не позвънили на 112.

„Веднага сигнализирахме на спешния телефон. Реакцията на пожарната беше повече от светкавична.“

Велизарне възприема постъпката си като геройство, но се питаме: Колко случайно минаващи хора помогнаха на тези, който от тази вечер останаха без покрив! Всеки може да се окаже на точното място в точното време, но не всеки знае как да подаде ръка на другия.

В духа на Коледа бихме си спомнили за думите на Майстора, че хората вместо дувари, мостове трябва да градят помежду си.

 

КОМЕНТАРИ

Маргарита21:03 - 10.12.2018
Bravo.....
Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK