Бяло и червено вино тéче от чешмите в Делчево. Хорá, водени от вицепрезидента Илияна Йотова, се виха под снега

Снимка: Infomreja.bg

Снегът и днешният студ не попречиха на десетки жители, гости и самодейни групи от Гоцеделчевско да се включат в честването на Трифон Зарезан в курортното село Делчево, който от години се слави като традиционен зимен празник. Гост тази година бе вицепрезидентът Илияна Йотова.

Заедно с кмета на община Гоце Делчев, Владимир Москов, депутата Богдан Боцев, кметския наместник на Делчево - Иван Панайотов, вицепрезидентът заряза лозята край курортното село, след което поведе хорото на мегдана под снега.

В зарязването на лозята се включиха и гости, дошли да уважат организираното от Община Гоце Делчев събитие. Към празненството се присъедини и евродепутатът Асим Адемов, имаше и гости от южната ни съседка Гърция.

Традиционно на мегдана в селото от две чешми специално за Трифон Зарезан през целия ден тéче бяло и червено вино, с което се гощаваха всички празнуващи. 

Илияна Йотова, която за първи път участва в традиционния двудневен празник на виното в гоцеделчевското село Делчево, сподели, че е очарована от красивата природа, в която е сгушено китното селце, както и от факта, че в едно планинско село има толкова лозя. Тя обаче не подмина и болезнената тема за обезлюдяването, за напускането на младите хора и за неефективното насочване на националния и европейски ресурс у нас.

"Необходима е държавна политика в подкрепа на българското село. Преди дни излязоха данни, че хората в българските села са най-застрашени от социално изключване. Всеки месец се затваря по едно българско село. Държавата, политиците и институциите са в огромен дълг към българските села. Държавната помощ за малките общини, за селата трябва да бъде национална политика", каегорична бе Йотова.

Тя допълни, че тази година е решаваща, защото се прави европейски бюджет за следващите пет години. "Планът "Юнкер" е за богатите държави, за големите компании, за големите инфраструктурни проекти. Ако се заложи само на такива средства, ние ще страдаме много и ударът ще бъде най-вече върху българските общини“, заяви още на празника в село Делчево, Йотова.

Веселата част от празника в Делчево бе поверена на самодейни групи и изпълнители от региона.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK