Полицията премахна блокадата на бул. „Ситняково“

Снимка: Фейсбук на Велислав Минеков

Вчера протестиращи блокираха движението в района с палатки

Жандармерия е разчистила кръстовището на бул. “Ситняково” и “Шипченски проход” пред Румънското посолство около 5 часа тази сутрин, предаде репортер на БГНЕС. Вчера протестиращи блокираха движението в района с палатки, шатри, дървени скари и стари гуми. Според демонстранти, прекарали нощта в палатките, около 20 коли на жандармерията са дошли на място, а палатките и вещите на протестиращите, струпани на барикадата, са били събрани в камион.

Демонстранти съобщават и че за кратко е имало и напрежение с полицията, след като на няколко граждани са били взети личните карти, а те самите – отведени настрани. По разкази на очевидци след акцията е имало и опити за провокация – двама мъже са посегнали на бус, останал в района на кръстовището, като са спукали гумите му. Трима души са били отведени тази сутрин в Първо РПУ, но след това са били освободени.

Остават блокирани три столични кръстовища – при Ректората, на Орлов мост и на бул. “Цар Освободител”. Исканията на протестиращите остават непроменени – оставки на правителството и главния прокурор.

Снощи от “Демократична България” протестираха пред посолството на Беларус в София. Те изразиха съпричастност с протестиращите в Минск и призоваха за свобода и оставка.

Съпредседателят на партията Христо Иванов поиска промяна в конституцията и лустрация, но не само на служителите от репресивните служби от комунизма, но и отваряне на всички полицейски разработки от прехода, чийто срок е изтекъл. “Да лъсне пълната история на СИК и ВИС и дребните герои около тях, между които и сегашният премиер Бойко Борисов. Да видим дали там ще пише името Христо Иванов или Бойко Борисов и какви други имена ще има там”, каза Иванов. /БГНЕС

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK