След протест: Върнаха в ареста шофьора, прегазил жена в Самоков

Снимка: БГНЕС

Мъжът е привлечен към наказателна отговорност за умишлено причиняване на телесна повреда

Днес съдът се е произнесъл по протеста на Районна прокуратура – Самоков, срещу определена от първоинстанционната съдебна инстанция мярка за неотклонение „домашен арест“ спрямо  Виктор Делигълъбов. 

Двадесет и три годишният мъж е бил привлечен към наказателна отговорност за извършено от него престъпление – причиняване по непредпазливост на средна телесна повреда, вследствие на нарушаване на правилата за движение по пътищата (престъпление по чл. 343, ал. 3, б. „а“, вр. ал. 1 и вр. чл. 342, ал. от НК).

Около 10:30 ч. на 12.06.2020 г., на ул. „Проф. Васил Захариев“ в гр. Самоков, при управление на лек автомобил м. „Ленд Роувър“, обвиняемият предприел маневра на заден ход, без да се убедил, че пътят зад него е свободен и че няма да създаде опасност или затруднения за останалите участници в движението.

В резултат на действията му била причинена политравма на гръдния кош на четиридесет и девет годишната Н.Д., довела до разстройство на здравето временно опасно за живота на жената.

Пътнотранспортното произшествие било извършено от него след употреба на наркотичните вещества – канабис и кокаин. След инцидента водачът избягал от местопроизшествието, но по-късно е бил установен от разследващите органи. 

След задържането му за срок до 72 часа, наблюдаващият делото прокурор е внесъл в съда искане за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия.

Съдът не го е уважил, като му е наложил мярка за неотклонение „домашен арест“. Това решение е било протестирано от държавното обвинение.

В днешното съдебно заседание съдът е приел доводите на Софийска окръжна прокуратура, че са налице изискуемите по закон предпоставки за определяне на най-тежката мярка за неотклонение спрямо водача, извършил престъплението. Налице е реална опасност той да се укрие или да извърши друго престъпление. 

Към настоящия момент са извършени множество действия по разследването, в това число видеотехнически, автотехническа и съдебномедицинска експертизи. 

С оглед събраните първоначални доказателства по досъдебното производство, прокуратурата е преквалифицирала престъпното деяние, извършено от обвиняемия В.Д.

Той е бил привлечен към наказателна отговорност за друго, по-тежко престъпление – умишлено причиняване на телесна повреда при управление на МПС (по чл. 342, ал. 3, б. „б“, вр. ал. 1 от НК). В тази връзка, материалите по делото са постъпили по компетентност в Софийска окръжна прокуратура.

За това престъпление законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ от три до дванадесет години.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as