Родители на пореден протест срещу промените в законодателството за закрилата на детето

Снимка: Infomreja.bg

Според родители новите законодателни мерки застрашават българското семейство

Родители излизат на протести в София и в редица големи градове на страната срещу промените в законодателството в областта на закрилата на детето, които влизат в сила от 1-ви януари 2020-а година, информира БНР.

Според протестиращите тези промени прокарват принципите на спряната Стратегия за детето. Акцията е организирана във Фейсбук.

Протестът в София е насрочен за 12 часа пред Посолството на на Кралство Норвегия. В същия час се предвижда протестно шествие и до норвежкото консулство във Варна. 

В Сандански, Пловдив, Ямбол и Благоевград са планирани автопоходи. В Русе - автошествие до Дунав мост. В Бургас и други градове протестните акции са планирани пред общините. 

Повод за недоволството са промени в законодателството, които влизат в сила от 1-ви януари догодина. Според родители те са силно повлияни от целите и идеологията на Националната стратегия за детето 2019-2030.

Работата по проекта на стратегията беше спряна по разпореждане на премиера Бойко Борисов заради появилите се негативни реакции на част от обществото.

Според родители новите законодателни мерки застрашават българското семейство. Опасенията им са свързани например с текстове за извеждане на деца по сигнали. 

Междувременно от социалното министерство разпространиха позиция, че в действащите от 2006-а година текстове, които регламентират основанията на настаняване на дете извън семейството, няма промяна.

Както досега, така и след първи януари догодина подобна временна мярка за закрила ще може да бъде предприета единствено с решение на съда, при това само в много крайни случаи на насилие, неглижиране и нарушаване интереса на детето.

Социалните работници и полицията извеждат деца от семейството само ако животът и здравето на детето са застрашени. /БНР/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK