Боулинг, канадска борба и дискусия за вековния юбилей на БСП-Благоевград

снимки: Пресцентър БСП - Благоевград

104 години от рождението на българския поет Никола Вапцаров отбелязаха социалистите в Благоевград.

В 11 часа днес пред барелефа на твореца, разположен пред Драматичния театър „Никола Вапцаров”, народният представител от Коалиция за България – инж. Емил Костадинов, областният предстедател на БСП - Юлиян Гошев, председателят на Общнинския съвет на БСП – Благоевград д-р Владимир Пандев, както и много други членове, симпатизанти и граждани на Благоевград, склониха глави и поднесоха цветя в знак на признателност към Вапцаров.

След почетната церемония в памет на Никола Вапцаров социалистите се присъединиха към организираната от младежите на БСП - Благоевград дискусия на тема „Пътища за преодоляване на младежката безработица”.

Тъй като Благоевград е е един от най- жизнените и енергични градове в България, градът на младите хора и на студентите, най-големият бич е младежката безработица. Позицията на младите хора на пазара на труда е и много специфична. След завършване на своето образование те се включват на пазара на труда, като в повечето случаи нямат трудов опит по придобитата специалност. Често им липсват необходимата информация и контакти за устройване на работа. В редица случаи работодателите отказват да ги наемат на работа, защото им липсва трудов стаж и съответно подходящи професионални компетенции и необходими трудови навици. Тези въпроси бяха дискутирани по време на срещата.

По тази причина бе поканен и директорът на Бюрото по труда в Благоевград – Васил Василев, който запозна присъстващите с актуалните европейски програми, с които всеки един млад човек трябва да се запознае във връзка с професионалното си развитие.

„Старт на кариерата” бе първата представена програма, чиято цел е да бъдат осигурени възможности за придобиване на трудов стаж на безработни младежи, завършили средно или висше образование. Васил Василев запозна присъстващите и с другата подобна програма в помощ на младите хора - „Старт в администрацията".

Над 600 безработни младежи на възраст до 29 години ще могат да започнат работа в структурите на министерствата на труда и здравеопазването, което ще им да започнат своето професионално развитие. Ще се търсят хора с образование от сферата на финансите до такива с технически специалности.

Василев открои и друга програма, която германското правителство финансира, „The job of my life”. Тя е създадена да стимулира професионалната мобилност на младежи от Европа. Насочена е към младежите, които се интересуват от обучение и заетост, наречено още дуално обучение в Германия. Набират се кандидати в различни провинции като Саксония, Тюрингия, Баден Вюртенберг и други. Предлагат се работни места в сферата на туризма като готвач, хотелиер, ресторантьор, спортен и фитнес мениджър, както и много други в сферата на строителството, механиката, администрацията и хранително- вкусовата промишленост.

На въпроса „Коя е най-работещата програма за младите хора?” директорът на Бюрото по труда категорично заяви, че това е „Старт в кариерата”, тъй като младите хора лесно намират реализацията си. Това е времето, в което те могат да покажат на работодателите си на какво са способни, за да могат да останат на постоянна позиция.

Общинският председател на БСП - Благоевград – д-р Владимир Пандев, повдигна въпроса за информираността на младите и дали в сайта на Бюрото по труда има достатъчно информация за тези програми, които ще подпомогнат тяхното развитие. В негова подкрепа народният представител Емил Костадинов заяви, че точно информираността формира поведението на младежите и те се нуждаят от „изпреварваща информация”. Той отбеляза, че Бюджет 2014 г. обръща голямо внимание на младежката безработица, която е „огромно бреме за България и за страните в Европейския съюз".

След дискусията относно младежката безработица присътващите се присъединиха към организирания отново по инициатива на младежите боулинг турнир по случай 100 годишнината на БСП - Благоевград. Гостите се разделиха на два отбора и премериха сили в разгорещената игра. Денят завърши с турнир по канадска борба, в който участваха млади и стари. Победителите в турнирите получиха почетни грамоти.

 

снимки: Пресцентър БСП - Благоевград
снимки: Пресцентър БСП - Благоевград
снимки: Пресцентър БСП - Благоевград
снимки: Пресцентър БСП - Благоевград

КОМЕНТАРИ

Тодор14:50 - 08.12.2013
Да си наследник на единствената партия в Европа,взривила черква,пълна с хора, е голяма гордост.
социалист13:53 - 08.12.2013
Емо Костадинов вече официално си ходи с дамска чанта
НИКИ09:05 - 08.12.2013
Да Божко,ОЛИГОФРЕНИТЕ са неспасяеми и особено ЕК и Топлийката главичка. Глей тази с червената коса е главна духалка.
BOJIK07:44 - 08.12.2013
Колко много си прав НИКИ,но ОЛИГОФРЕН от дума разбира ли ???

FACEBOOK