Борисов започна чистка

снимка: Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията

Сериозна чистка по високите етажи на държавното управление предприе премиерът Борисов, съобщи news.bg. Днешната новина - за оставката на транспортния министър, бе предшествана от оттеглянето на шефката на НОИ Христина Митрева, поискано от Борисов и Дянков.
Междувременно стана ясно и че е уволнен един от зам.-министрите на икономиката (за него вж. по-долу), като се говори и за освобождаването на зам.министър на земеделието.
От пресцентъра на МС съобщиха и за подмяната на ръководството на Националната агенция за оценяване и акредитация.
Голяма част от шефовете на столичния КАТ също бяха пенсионирани.
Транспортният министър Александър Цветков подаде оставка е съобщил премиерът Бойко Борисов пред министрите по време на днешното заседание на МС.
Самият Цветков е бил на заседанието и е говорил по точки, на които е вносител.
На този етап мотивите за оставката са неизвестни, според някои информации причините били лични. Официална позиция от "Дондуков" 1 така и не бе обявена. Служителка от пресцентъра съобщи, че всички министри са си тръгнали, а премиерът и финансовият министър Дянков пътуват за Пловдив.
Малко по-късно правителствената пресслужба разпространи, че премиерът Борисов ще предложи овакантеното място да бъде поето от настоящия зам.-министър на транспорта Ивайло Московски.
За парламентарната група на ГЕРБ оставката на транспортния министър Александър Цветков е изненада, заяви Валентин Николов в кулоарите на парламента.По думите му парламентарната група на ГЕРБ смята, че Цветков е много добър министър.„Стъпи в една много нереформирана система, направи дълбоки реформи в НКЖИ, БДЖ, летището и виждаме, че системите вече работят", подчерта той.
Според него  мотивите за оставката на транспортния министър са лични. „Аз лични мотиви не мога да коментирам. Мога да изкажа само благодарност към работата му," допълни Николов.Той каза още, че лично премиерът Бойко Борисов трябва да предложи нова кандидатура и ПГ ще изчака неговата номинация.
Борисов в Пловдив, запитан дали ще има още оставки: Не знам, но всеки по всяко време, може да подаде оставка...По-късно обаче премиерът съобщи в Пловдив, че преди две седмици той и финансовият министър са провели разговор с Александър Цветков. Бойко Борисов и Симеон Дянков са го предупредили, че не са доволни от работата му.
Министър-председателят обобщи,че рокадата се прави с цел по-добро усвояване на еврофондовете, което почти изключва версията "лични мотиви" за оставката.
Това е пети министър от кабината - след двамата здравни, външния Р. Желева и министъра без портфейл Б. Димитров - който не изкарва мандата си.
С оставките на ключови позиции премиерът Борисов се стреми да отклони вниманието от личната си отговорност за провалите в редица политики, коментира ситуацията Сергей Станишев.По думите му може да се очаква освобождаването и на други министри - Трайчо Трайков, Мирослав Найденов,Нона Караджова. „Това не отменя нашето разбиране за вот на недоверие към кабинета", категоричен беше Станишев.
Той с ирония отбеляза, че всеки път, когато БСП заяви, че се готви за вот на недоверие, министри започват да подават оставки. Председателят на БСП не изключи възможността да се искат и два вота на недоверие по различни теми.
Според бившия транспортен министър Петър Мутафчиев причина за оставката са лобистки интереси в сектора на транспорта. По думите му пример за такива интереси са концесията за летище София и забавянето на процедура по проекта жп линията Пловдив-Бургас.
Мартин Димитров от Синята коалиция коментира по повод оставката, че има натиск от финансовия министър Симеон Дянков и на премиера. Дянков е видял огромните задължения в министерството на транспорта и как се прави опит да се закърпи бюджета.

Чистка и на зам.-министри

Също така днес на правителственото заседание е станало ясно, че с постовете си ще се разделят и няколко заместник-министри.
Почти в същото време в кулоарите на парламента бе обявено, че зам.-министърът на икономиката Марий Косев е подал оставка. На негово място е назначен депутатът от ГЕРБ Делян Добрев, който беше представен от зам.-председателя на парламентарна група на ГЕРБ Валентин Николов.
Новият зам.-министър изказа благодарност и заяви, че ще направи всичко възможно, за да оправдае доверието. Според Николов кандидатурата на Добрев е изключително подходяща, тъй като в парламента той е заместник-председател на енергийната комисия.
За оставката на Марий Косев, Николов каза, че според него е отчетен фактът, че не е добра комуникацията по енергийни въпроси в парламента. Мисля, че тя ще се подобри, мисля, че Делян Добрев много добре отговаря на профила заместник-министър на енергетиката, коментира видимо доволен председателят на ГЕРБ.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g