Борисов: Западните Балкани не са на кръстопът за европейската си перспектива

Снимка: МС

„През последните години станахме свидетели на много позитивни развития в региона", отбеляза премиерът

Убеден съм, че Западните Балкани вече не са на кръстопът. Стратегическият избор на поколения бе направен за европейското им бъдеще. Трябва да продължим да работим заедно, за да сме сигурни, че регионът няма да попадне обратно в несигурността от миналото.

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на кръглата маса „Балканска сигурност“, „Координация, сътрудничество, консолидация? Придвижване на Западните Балкани напред“, която се провежда в рамките на Мюнхенската конференция по сигурността.

Премиерът Борисов подчерта положителната трансформираща сила на евроатлантическата и европейска интеграция и ключовата й роля за сигурността, стабилността и бъдещето на Западните Балкани.

„През последните години станахме свидетели на много позитивни развития в региона“, отбеляза министър-председателят, като добави, че също така остават предизвикателства, които трябва да бъдат преодолени. Борисов изтъкна, че разширяването е двустранен процес и двете страни – ЕС и страните от Западните Балкани трябва да изпълнят своите ангажименти.

Министър-председателят Бойко Борисов определи като осезаемо разочарованието от липсата на зелена светлина за стартиране на преговорите за членство с Република Северна Македония и Албания през миналия октомври. Премиерът изрази надежда, че Европейският Съвет ще достигне до консенсус за започване на преговори за членство по време на срещата през март.

Според Борисов последващо забавяне рискува да повиши националистическите настроения в региона и може да изостри напрежението със съседните страни. „Не можем да си позволим да направим стратегически грешки в толкова стратегически важен регион“, категоричен беше българският министър-председател.

„Очакваме срещата на върха в Загреб през май тази година с надеждата, че тя ще даде нова динамика в процеса по разширяване“, добави премиерът Борисов. Той акцентира върху синергията между приоритетите на Хърватското председателство на Съвета на ЕС и тези на България и Република Северна Македония като съпредседатели на Берлинския процес по отношение на свързаността на Западните Балкани във всичките им аспекти – образование, нови технологии и различни форми за регионално сътрудничество.

Премиерът Борисов посочи още, че запазването на фокуса на европейската интеграция върху страните от Западните Балкани остава един от основните приоритети за българската външна политика.

Министър-председателят Бойко Борисов подчерта, че развитието на добросъседски отношения и всеобхватното регионално сътрудничество имат жизненоважна роля за устойчивото развитие в целия регион. Премиерът специално акцентира върху значението на транспортната и дигиталната свързаност и сътрудничеството в енергийната сфера.

„Подобряването на свързаността през цялата Югоизточна Европа е от изключителна важност за стимулиране на икономическия  растеж и кохезията на нашите страни“, каза в заключение българският министър-председател.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK