Путин: България бави "Турски поток"

Снимка: EPA/БГНЕС

"Русия ще намери други възможности за газопровода, ако България не иска", каза той

България бави реализацията на продължението на "Турски поток" на своя територия. Това заяви руският президент Владимир Путин на пресконференция след разговори със сръбския президент Александър Вучич, съобщават ТАСС и БГНЕС.

„Русия ще намери други възможности за реализирането на „Турски поток“, ако България не иска“, каза още стопанинът на Кремъл.

Той подчерта, че сръбският участък от „Турски поток“ вече е готов на 81% и и целият тръбопровод се очаква да бъде завършен в близките седмици. Сърбия може да участва в транзита на руски газ през „Турски поток“, добави Путин.

Руският президент заяви след срещата със сръбския президент Александър Вучич, че „ако България не иска да реализира „Турски поток“, Русия ще намери други възможности за транзитиране на газ в Южна Европа.

Полагането на газопровода „Турски поток“ през Сърбия ще бъде завършено през следващите седмици, заяви руският президент.

"Сърбия се присъедини към изграждането на газопреносна система, която е сухопътно продължение на газопровода "Турски поток" в Южна Европа. Полагането на тръбите на сръбска територия ще бъде завършено през следващите седмици", заяви руският държавен глава.

По думите на Путин, постигнато е споразумение за увеличаване на капацитета на подземните газови хранилища, разположени в Сърбия, от 750 милиона на 2 милиарда кубически метра.

„Убедени сме, че изпълнението на тези мащабни енергийни проекти ще помогне значително да се засили енергийната сигурност не само на Сърбия, но и на целия балкански регион и на Европа като цяло“, заяви руският лидер.

Путин съобщи на пресконференцията, че е обсъдил с Вучич ситуацията на Балканите и проблема с Косово.

Русия е готова на компромиси по косовския проблем, ако Белград и Прищина стигнат до такъв, заяви президентът.

Той каза още, че неговият сръбски колега Александър Вучич е приел поканата да гостува в Москва за Деня на победата на 9 май 2020 г.

"Следващата година ще бъде важна дата за всички нас - 75-годишнината от Победата във Великата Отечествена война. Г-н Вучич прие покана да дойде на тържествата, които ще се проведат на 9 май в Москва", заяви руският държавен глава.

Путин подчерта още: "Ние ще се радваме да видим сръбските военни сред участниците в парада на Червения площад." /Нова тв/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK